Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Brechtovo ime pozivnica za dobro popunjeno kazalište

Autor: Valentina Mlađen

29.01.2013. 23:00
Brechtovo ime pozivnica za dobro popunjeno kazalište


“Pir malograđana” je jedno od najizvođenijih dramskih djela na svjetskim pozornicama te je među prvim djelima kojima se Bertolt Brecht predstavio javnosti


Pred samu premijeru domaće produkcije, komedije “Kokoš” u HNK-u Zadar, zadarska publika imala je priliku još jednom se uvjeriti u dobar rad redatelja Dražena Ferenčine. Preksinoć je na zadarskim kazališnim daskama odigrana komedija po tekstu Bertolta Brechta “Pir malograđana”.
Već samo ime autora, jednoga od najvećih svjetskih dramatičara čija je pojava značila prekretnicu u modernom kazališnom stvaralaštvu, bila je i više nego dovoljna pozivnica za dobro popunjeno kazalište, a tomu se pridružila i cijenjena glumačka ekipa na čelu s iskusnima Žarkom Potočnjakom i Orianom Kunčić. Uz njih na pozornici su zaigrali Janko Popović – Volarić, Helena Minić, Robert Ugrina, Franka Klarić, Antonio Franić, Vinko Štefanac i Mirna Medaković.
Predstava je u Zadar stigla niti godinu dana nakon premijerne izvedbe, a radi se o jednom od najizvođenijih dramskih djela na svjetskim pozornicama te je među prvim djelima kojima se Brecht predstavio javnosti.
Svi likovi u ovoj predstavi nose samo imena funkcija (Otac, Majka, Mladoženja, Mladenka…). Predstava se odvija u kući Mladoženje gdje se nalaze svi svatovi. Kako večer odmiče veseli svatovi pokazuju svoju pravu sliku, nitko zapravo nije zadovoljan rješenjem, a dok se mladoženja i mladenka svađaju kuća oko njih se raspada. Kako bi na pozornici prikazali pravo naličje braka i lažnog morala glumci su također pripremili i monolog iz vlastitog života te se na taj način iluzija predstave povezala sa stvarnim svijetom. O tome do kolike mjere može u kič biti izvrnuto nešto što bi trebalo biti čin najveće ljubavi između dvoje ljudi odlično je prikazano i sjajnim kostimima kostimografkinje Marite Ćopo.
Predstava napisana neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata danas, u vrijeme blještavila, opsežnih priprema za pirevanje i novca koji se u tu svrhu utroši, ali i sve većeg postotka razvedenih, zasigurno je aktualnija nego u vrijeme kada je pisana.