Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ministarstvo će revidirati postojeće evidencije i izdati pravovaljane potvrde o obnovi

Autor: Siniša Klarica

29.01.2013. 23:00
Ministarstvo će revidirati postojeće evidencije i izdati pravovaljane potvrde o obnovi

Foto: Tomislav JERAK



Mogući razlozi nepotpunosti podataka su u tome što objekti u najvećem broju nisu imali označene kućne brojeve, pojedini korisnici su često istog imena i prezimena i stoga moguće nije došlo do potpune evidencije podataka u takvim slučajevima, dodala je Vuko


Nakon saznanja da je dokumentacija o obnovi dijela u ratu porušenih kuća u Murvici nestala te da slijedom toga vlasnici ne mogu ishoditi potvrde nužne za legalizaciju bespravnih gradnji, reagiralo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova. Podsjetimo, riječ je o 50 do 80 kuća u naselju Murvica u Općini Poličnik pored Zadra čiji vlasnici nikako ne mogu ishoditi papire koji su se izgubili u bespućima povijesnih okolnosti. Novinarski trag doveo je do nestalih dokumenata, točnije do tvrtke ITZV projekt iz Zagreba. Prema riječima djelatnika zaduženog za program obnove Marijana Župana, dokumentacija o obnovi u Murvici zaista je u posjedu ITZV-projekta. Naslijeđena je od Hrvatskog instituta za mostne konstrukcije. Na pitanje kako su državni dokumenti o obnovi dospjeli u posjed privatne tvrtke, resorno ministarstvo je odgovorilo kako je u programu obnove 1995/96. godine, koji se provodio u organizaciji Ministarstva, tvrtka Hrvatski institut za mostne konstrukcije (HIMK), sada ITVZ, imao sklopljeni ugovor s tadašnjim Ministarstvom razvitka i obnove za obavljanje poslova organizacije i koordinacije poslova obnove ratom oštećenih obiteljskih kuća na području Zadarske županije.
– Temeljem tog ugovora tvrtka HIMK bila je u 100 postotnom državnom vlasništvu, a imala je između ostalog i obvezu vođenja evidencije i podataka o provedbi tog programa, uz obvezu čuvanja prateće dokumentacije o obnovi, dio koji nije preuzet u Ministarstvu zbog tehničkog problema s prostorom za arhiviranje, rekla je u svom odgovoru glasnogovornica MRREF-a Ljubica Vuko.
No zašto svih ovih godina korisnici obnove ne mogu do svojih dokumenata i koji su razlozi nepostojanja evidencije o obnovi, Vuko je rekla da prije svega treba reći da evidencija korisnika obnove u mjestima zadarskog zaleđa postoji.
– No moguće je da podaci o pojedinim korisnicima nisu evidentirani u potpunosti. Ovdje se radi o obnovi provedenoj krajem 1995. i početkom 1996. godine na temelju potvrde načelnika općine o postojanju uvjeta za obnovu. Mogući razlozi nepotpunosti podataka su u tome što objekti u najvećem broju nisu imali označene kućne brojeve, pojedini korisnici su često istog imena i prezimena i stoga je moguće da nije došlo do potpune evidencije podataka u takvim slučajevima, dodala je Vuko.
Ministarstvo po zahtjevu korisnika prava vrši uvid u svu raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na predmetnu obnovu i o istom izdaje adekvatnu potvrdu. Vezano za nekompletnost podataka o korisnicima prava iz naselja Murvica, izvršit će se ponovni uvid u svu dokumentaciju koja se odnosi na predmetni program obnove, revidirat će se postojeće evidencije te prema utvrđenom korisnicima obnove izdati pravovaljane potvrde o obnovi. Međutim, kako je došlo do toga da su sačuvani financijski izvještaji o pojedinim fazama obnove, s točnim imenima i prezimenima i iznosima, a ti isti ljudi ne mogu dobiti potvrde, Vuko nije specificirala.


Poduzimaju mjere da se dokumentacija kompetira




Na pitanje što će što će MRRFEU poduzeti da se arhivska građa, nakon 18 godina vrati vlasnicima Vuko je odgovorila:
– Po završetku ugovora, ugovorna je obveza ugovornih izvršitelja da dostave raspoloživu dokumentaciju i evidenciju o provedenom programu u Ministarstvo, zajedno sa završnim izvješćem, izuzev projektne dokumentacije o načinu sanacije, koja ne spada u arhivsku građu koja se trajno čuva. Iz razdoblja početaka programa organizirane obnove, poduzimaju se mjere i aktivnosti da se i ova dokumentacija u potpunosti kompletira, rekla je Ljubica Vuko.