Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prosječan Mongolac dnevno zaradi tek 11 kuna

Autor: Valentina Mlađen

29.01.2013. 23:00
Prosječan Mongolac dnevno zaradi tek 11 kuna

Foto: Vedran SITNICA



Jedna trećina stanovništva zaradi manje od dva američka dolara dnevno što je oko 11 kuna, dok su među necijenjenim zanimanjima i učitelji te liječnici koji mjesečno zarađuju oko 300 američkih dolara


U organizaciji Hrvatskog geografskog društva – Zadar i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Željka Šiljković održala je zanimljivo predavanje naslovljeno “Mongolija zemlja plavog neba”. Tijekom predavanja prof. Šiljković predstavila je videoprezentacijom brojnim zainteresiranim slušačima ovu daleku i egzotičnu zemlju donoseći im, uz općenite podatke, ujedno i svoje impresije s jednomjesečnog puta koje je poduzela u tu zemlju prošle godine.
– U ljeto 2012. boravila sam u Mongoliji, bila mi je to davna želja da odem tamo koja se na sreću i ostvarila. Moj cilj je predočiti barem djelić mongolskog krajolika, ljudi, običaja jer to je doista velika zemlja koju je teško proći u mjesec dana tako da je još uvijek ostalo dosta toga neotkrivenog, rekla je Šiljković koja je svoje predavanje bazirala na sjeverni i zapadni dio Mongolije, područje tajge i planinske stepe.
Neobičan i pomalo romantičan naziv predavanja vezuje se zapravo uz sinonim za Mongoliju, a odmah na početku predavačica je pojasnila plavo crvenu mongolsku zastavu koja svojim bojama simbolizira nebo, ali i slobodu i napredak. Na sebi ima simbol soyombo – simbol vatre, sunca i mjeseca, zemlje i vode.
Mongolija graniči s Rusijom i Kinom, naseljavaju je plemena različitih narodnosti. Podijeljena je na 21 provinciju, a pri prijelazu u svaku provinciju nalaze se stupovi simboli karakteristični za tu provinciju. Najstarija vjera Mongolije je šamanizam, no danas je 50 posto budista, svega šest posto šamanista i 40 posto ateista. Jedna trećina stanovništva zaradi manje od dva američka dolara dnevno što je oko 11 kuna, dok su među necijenjenim zanimanjima i učitelji te liječnici koji mjesečno zarađuju oko 300 američkih dolara. S jedne strane od sibirske tajge na sjeveru preko stepa do pustinje Gobi na jugu putuju brojne nomadske obitelji sa svojim stadima ovaca i koza, jakova i konja, živeći život daleko od 21. stoljeća. Istovremeno neka druga Mongolija kreće za zapad.
Uz brojne zanimljivosti i podatke o ovoj zemlji prof. Šiljković iznijela je i svoje dojmove o zemlji koja ju je duboko dirnula, ali i iznenadila.
– Mongolija je poprilično različita od Hrvatske. Iako imate neke spoznaje o tome kolika je razvijenost, odnosno nerazvijenost realnost vas uvijek šokira. To je ipak poprilično siromašna, ali čarobna zemlja.
Željka Šiljković je redovita profesorica na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru gdje predaje kolegije Agrarna i ruralna geografija, Industrijska geografija, Ekonomska geografija i Regionalna geografija Angloamerike, a dugi niz godina predavala je i Regionalnu geografiju Latinske Amerike. Sudjeluje u radu brojnih stručnih povjerenstava vezanih uz geografije te je do sada održala brojna znanstvena i znanstveno-popularna predavanja.