Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Maraština jedina zlatna, a isključena iz najboljih bijelih vina

29.01.2014. 23:00
Maraština jedina zlatna, a isključena iz najboljih bijelih vina


Kad je Trifun Poljak dobio obavijest od predstavnika Općine Stankovci da je ocjenjivačka komisija njegovoj maraštini dodijelila 85 bodova, najviše u svojoj kategoriji, ali i od svih bijelih vina pristiglih na ovogodišnje Vinkovo, osjetio je, kaže, nemjerljivo zadovoljstvo.
– Konačno šampion bijelih vina, pomislio je Trifun.
 Radost je, kaže, tim veća jer ga vijest u uspjehu njegovog vina zatekla u inozemstvu, u Švicarskoj gdje ovih dana boravi iz obiteljskih razloga. Normalno da je i proslavio s prijateljima i rodbinom. Kako i ne bi kad je on proizvođač jedinog bijelog vina koje je na Vinkovu 2014. u Stankovcima zasjalo zlatnim sjajem.
Vrhunska sirovina i tehnologija
Poljakovo vinarsko iskustvo potvrđuje ono što struka govori, a to je kako vinogradi s maraštinom trebaju biti na posebnim mikrolokacijama, te kako je sam tehnološki proces proizvodnje vina od maraštine jako zahtjevan. Inače, ovo je četvrto zlato Trifunove maraštine. Prije Stankovaca osvojio je zlato u Trilju na natjecanju u sklopu Susreta hrvatskih vinoljubaca, zatim u Nadinu i Polači.
No, prije nego što se vratimo nagradama, Trifun je pojasnio kako mu je uspjelo napraviti šampionsku maraštinu.
– Prvo treba pronaći vrhunsku sirovinu. Grožđe od kojeg proizvodim moju maraštinu kupujem od vinogradara Ante Marića iz Vukšića. On je vrstan vinogradar koji ima uzoran vinograd na pjeskovitom i nagnutom, ocijeditom zemljištu. Grožđe mu je fantastično, ima odličan omjer sladora i kiselina, kaže Poljak te dodaje:
– Proces proizvodnje maraštine je jako zahtjevan. Lani sam napravio grešku u proizvodnji koju sam ove godine, uz savjete struke, ispravio. Drago mi je što mojim uspjesima doprinosim promociji maraštine. Ona je naša autohtona sorta. U Zadarskoj županiji moramo stvoriti brend maraštine, da ona postane jedno prepoznatljivo vino našega kraja.
Ukratko moramo napraviti isto što su Istrani napravili s malvazijom, kaže Trifun.
Izmakle šampionske titule
 – Ali, vidite, nastavlja on, moja maraština nikako da dođe do titule šampiona. Ona mi je za dlaku izmakla u Polači i Nadinu. U Stankovcima mi nije jasno kako je šampionom bijelih vina proglašeno vino koje je osvojilo srebrenu medalju, a ne moje vino koje je jedino osvojilo zlato. Mislim da se ovdje radi o nekoj vrsti diskriminacije, izdvajanju Maraštine iz kategorije bijelih vina što je u najmanju ruku nelogično, kaže Trifun Poljak. Jer, bez obzira što se ocjenjuje i u svojoj kategoriji, maraština spada u kategoriju bijelih vina. Pa ako je po istom kriteriju ocjenjivanja svih bijelih vina, njegova maraština osvojila 85 bodova, znači najviše od svih, njoj pripada titula šampiona – u kategoriji maraština, ali i u kategoriji svih bijelih vina, smatra Poljak, koji je za “spornu situaciju” saznao tek nakon proglašenja pobjednika u Stankovcima gdje nije mogao nazočiti jer se nalazio u Švicarskoj.
 O svemu je, kaže, zatražio pojašnjenje od Željka Baradića, načelnika Općine Stankovci, organizatora manifestacije Vinkovo 2014.
– Nije mi toliko samo zbog šampionske titule, nego ako već želimo poticati vina od domaćih autohtonih sorti nemojmo ih stavljati u nižu kategoriju od vina od introduciranih sorti pa i onih koje nisu primjerene za naše klimatsko područje.
Demotivirajuće za proizvođače maraštine
Pojašnjenje sam zatražio i zato da se na idućim manifestacijama ne bi ponavljale nelogičnosti pa i nepravda da najbolje ocijenjeno vino nije ujedno i šampion.
Ako se ovako nastavi, onda od našeg nastojanja da od autohtone maraštine stvorimo robnu marku ostat će samo želja. Izdvajanje maraštine od drugih bijelih vina pri proglašenju pobjednika, na način da druga vina s manje osvojenih bodova postaju šampionska, djelovat će demotivirajuće na proizvođače maraštine.
Drugo, time ne činimo ništa čime dokazujemo da je maraština najvažniji vinarski produkt naše županije, poručuje Trifun Poljak, koji je zahvalio organizatorima Vinkova i posebno načelniku Željku Baradiću za pokal dodijeljen njegovoj Maraštini. Čestitao je kaže i šampionu Šimi Škaulju, ali ipak ne može se oteti dojmu da se u ovom slučaju, iako nenamjerno, dogodila pogreška koju na budućim vinskim manifestacijama u Stankovcima treba ispraviti.
Nije logično, kaže, da se jedina zlatna maraština isključi iz kategorije najboljih bijelih vina.