Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bašić: Turisti postaju “Argonauti hrvatskih otoka”!

Autor:

29.03.2006. 22:00
Bašić: Turisti postaju “Argonauti hrvatskih otoka”!

Foto: ZL



Na svakom jadranskom otoku postavio bi se monolit s natpisom Republika Hrvatska, imenom, površinom i znakom otoka te koordinatama monolita
Arhitekt Nikola Bašić jučer je zadarskoj javnosti u Gradskoj knjižnici Zadar na zadnjem danu tjedna turizma na temu «Otoci žele živjeti» predstavio svoj rad «Projekt 1246». Projekt 1246 je kulturološki projekt čija je namjera potaknuti svijest hrvatskih građana o posebnosti našeg prostora. Zamisao je umjesto turizma temeljenog na izgradnji teške turističke infrastrukture kojom se uništava prostor ponuditi kulturni turistički projekt promišljanjem i organiziranjem događanja u otočnom prostoru.
– Na svakom jadranskom otoku postavili bi monolit s natpisom Republika Hrvatska, imenom, površinom i znakom otoka te koordinatama monolita. Na nenaseljenim otocima oni bi se postavljali na općem pomorskom dobru, a na naseljenim u svakom mjestu. Na tu infrastrukturu kasnije bi se nadogradio scenarij kojem bi igra bila ishodište. Provocirali bi interes naših građana i gostiju da postanu Argonauti hrvatskih otoka, smjeli pomorci koji traže doživljaj na moru, i idu prema tituli viteza Argonauta obilazeći otoke i skupljajući pečate kojim bi potvrdili svoj posjet. Za uzvrat bi dobili poseban osjećaj, znanje, priču, i istinski doživljaj umjesto lažnih turističkih sadržaja, kaže Nikola Bašić.
Projekt je pod pokroviteljstvo uzelo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, te su u tijeku pripreme za njegovu realizaciju. Prema zamisli Bašića, do 2009. godine trebalo bi se postaviti 600 monolita, što bi u konačnici stajalo 16 milijuna kuna.
– Nakon 600 postavljenih monolita dosegla bi se kritična masa i projekt bi mogao sam sebe financirati. Ovaj projekt bi poput morskih orgulja u Zadru i autoceste posredno donio nemjerljivo veliki efekt u usporedbi s uloženim u njega, kaže Bašić te dodaje kako bi «Projekt 1246» značajno umnožio turističku motivaciju i doveo do razvoja turizma bez nepovratnog trošenja prostora građenjem, a Hrvatska bi postala europski arhipelaški park.
Koncept Projekta 1246 hrvatskoj javnosti je prvi put predstavljen 1994. godine u Zagrebu pod imenom «Projekt 1185». Razlog promjena imena jest što se 1994. godine smatralo kako Hrvatska ima 1185 otoka, a u međuvremenu se «povećao» na 1246, kako je objasnio Bašić dodajući kako još uvijek nije sigurno kako je to točan broj.
Prilikom jučerašnjeg predavanja Bašić je kritizirao odnos vlasti prema otocima i zaštiti prostora.
– Na jednom našem nenaseljenom otoku koji je sve do nedavno bio netaknut trenutačno su u tijeku radovi strane tvrtke uz podršku hrvatske države. Mi se svi kunemo u razvoj autentičnog turizma, a uz podršku vlasti danonoćno se uništava prostor koji je njegov primaran segment, kaže Nikola Bašić.
Prema zamisli Bašića, do 2009. godine trebalo bi se na otocima postaviti 600 monolita