Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bez zapadne tribine Zadar na mukama

Autor: Šime Ćurko

29.03.2009. 22:00
Bez zapadne tribine Zadar na mukama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadar trenutačno ne može zadovoljiti niz kriterija, među njima i onaj o makar tisuću natkrivenih sjedala, koliko se tražilo pravilnikom za 2008. godinu, a upitan bez zapadne tribine je minimalni kapacitet koji je za Prvu HNL pet tisuća gledatelja


Hoće li Zadar i sljedeće sezone igrati u Prvoj HNL ne ovisi samo o rezultatima na travnjku, već i o mišljenju Odjela za licenciranje HNS-a koji je za 1. svibnja najavio konačan stav oko toga koji prvoligaši i drugoligaši mogu dobiti licenciju za igranje u elitnom razredu hrvatskog nogometa. Tek tada bit će poznato i hoće li Prva HNL i dalje ostati na 12 ili će se proširiti na 16 momčadi. Naime, ne bude li dovoljan broj klubova ispunjavao uvjete od proširenja lige nema ništa. Zadar je u vrlo teškoj situaciji u svakom smislu. Na travnjaku momčad se čupa za svaki bod i u ovom trenutku puno su veći izgledi da će taj dio još nekako i biti u redu u odnosu na onaj administrativni. Dobivanje licencije, istina, ne ovisi samo o infrastukturi i sportskom rezultatu, već i u pravnim, financijskim, kao i kriterijima administracije i stručnog osoblja. No, Zadar će sa svim tim vjerojatno izaći na kraj, dok infrastruktura ostaje daleko najveći nedostatak.
Promjena adrese
Činjenica je da se od brzinskog šminkanja Stanova započetog krajem lipnja prošle godine, a koji je potrajao mjesec i pol dana, do danas na stadionu nisu izvodili nikakvi značajniji građevinski zahvati. Reflektori su postavljeni, zapadna tribina je srušena pa je travnjak još malo dobio na širini, donekle su uređene sjeverna i južna tribina koje, kao i istočna, pokrivaju sjedala. Nekako su i zadovoljeni uvjeti oko svlačionica gdje je napravljena određena preraspodjela u skladu sa skučenim mogućnostima unutar klupske zgrade. Ali bila je to samo magla koja je prošlo ljeto poslužila svrsi te umirila Odjel za licenciranje i Zadar se u 5. kolu protiv Dinama, nakon što je domaću utakmicu 3. kola protiv Osijeka igrao u Šibeniku, vratio na svoj stadion. Sada se magla račšistila i ostala je slika “ćelavog” stadiona koji će kao takav imati puno problema oko licencije. Izgradnja zapadne tribine nije krenula, jer za taj posao nije osiguran novac u proračunu Grada Zadra za tekuću godinu, izdvojeno je, međutim, milijun i pol kuna koji nisu dovoljni za vidljive radove. Riječ je o novcu kojim se rješava nimalo jeftina papirologija, nužna da bi se uopće moglo razmišljati o bilo kakvoj gradnji. Prva lopata, dakle, još će se čekati. Tridesetog prosinca prošle godine na Stanovima su sazvali konferenciju za novinare na kojoj su podsjetili da Grad Zadar, prema mišljenju odgovornih u klubu, izdvojio premalo novca za klupske potrebe u 2009. godini. Najavljena je mogućnost i promjene adrese kluba, što bi značilo formalno prebacivanje sjedišta kluba u drugi grad, budući da od sljedeće sezone vrijedi pravilo po kojem klub ne može igrati izvan svoje županije. Tako bi Zadar, primjerice, svoje sjedište mogao prijaviti u – Splitu. Svjesan težine situacije je i Novica Erlić, direktor.
Kriza je i u nogometu
– Sada možemo reći da se početka sljedeće sezone zapadna tribina neće biti izgrađena – potvrđuje Erlić ono što je svima jasno. Na daljnje pojašnjenje oko ove problematike Erlić nas upućuje na Grad Zadar. Kako bilo, bez izgradnje zapadne tribine Zadar ne može zadovoljiti niz kriterija, među njima i onaj o makar tisuću natkrivenih sjedala, koliko se tražilo pravilnikom za 2008. godinu, a upitan je i minilmalni kapacitet koji je za Prvu HNL pet tisuća gledatelja (tri tisuće moraju biti sjedeća mjesta). Kakve mogućnosti uopće ostaju Zadru?
– Sve opcije su i dalje otvore. Imamo dokaze u vidu projektne dokumentacije i svega ostalog, što pokazuje da je izgradnja zapadne tribine realnost i da je ovdje pitanje vremena kad će gradnja krenuti. Nadam se da bi se tribina, bude li sve u redu, mogala izgraditi tijekom sljedeće sezone. Računajući i na to da se i kod nas osjećaju posljednice gospodarske krize vjerujemo da, uz neke naše druge argumente, možemo ishodovati licenciju. Očekujemo da će i HNS biti fleksibilan u ovoj sitauciji koji nimalo ne pogoduje investicijama kakva bi bila ulaganja u Stanove.
Kakva je alternativa Zadru ne bude li igrao na Stanovima?
– Postoji nekoliko mogućnosti. Hoće li to biti Šibenik, Split i Rijeka ili neki drugi grad, još je rano govoriti.


 OTKAZANA UTAKMICA S DOŠK-om




Za subotu navečer najavljenu trening utakmicu s četvrtoligašem DOŠK-om na Stanovima su nas dočekala zatvorena vrata. Vijest o prometnoj nesreći u kojoj je poginuo Ivan Tartaro, a u kojoj je sudjelovao i Domagoj Ćustić, Hrvojev brat, brzo se proširila zadarskim nogometnim krugovima. Nesreća na cesti između Crnog i Murvice dogodila se dan prije 29. ožujka kada je na Stanovima odigrana utakmica Zadra i Cibalije na kojoj je u četvrtoj minuti teško stradao Hrvoje Ćustić koji je od posljedica ozljeda preminuo u zadarskoj Općoj bolnici 3. travnja. Nezapamćena je to tragedija u hrvatskom nogometu koja je odjeknula daleko izvan hrvatskih granica. Vijest o Ćustićevoj nesreći prenijeli su brojni svjetski mediji, a sućut obitelji mladog nogometaša izrazili su, između ostalih, i Michael Platini i Sepp Blatter predsjednici UEFA-e, odnosno FIFA-e. Godinu dana kasnije ponovno tužne vijesti o odlasku u vječnost još jednog mladog života.


 SPORTSKA BORILIŠTA OPASNA PO ŽIVOT


Nažalost, Ćustićeva tragedija ništa značanije nije promijenila na zadarskim sportskim borilištima koja i dalje kriju smrtne opasnosti za sve koji  borave na njima, posebno one koji se bore na terenu. Kobni zid istočne  tribine stadiona na Stanovima sada je dodatno udaljen od linije igrališta, a  između linije i zida postavljeni su reklamni panoi. No, većina ostalih  nogometnih igrališta u Zadarskoj županiji i dalje ima betonske zidove  neposredno uz liniju igrališta, a ništa bolja situacija nije ni u sportskim  dvoranama, uključujući i one školske. U dvorani ŠRC Višnjik i u Mocirama  beton je ni metar dalje od linije. Brojne su opasnosti i na pomoćnom igralištu  na Stanovima gdje su rasvjetni stupovi postavljeni u ionako malen prostor  između igrališta i ogradnog zida. Da stvar bude gora, na stupovima su i vrlo  velike kutije s prekidačima. Bilo je svojevremeno govora da će se igrači  zaštititi od tih opasnosti, ali do jučer ništa se u tom pogledu nije promijenilo.  A na tom igralištu osim što odigravaju utakmice, svakodnevno treniraju  djeca, uglavnom članovi Arbanasa.