Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Duilo: Uvijek sam išao zaobilaznim putevima

Autor: Šime Ćurko

29.03.2009. 22:00
Duilo: Uvijek sam išao zaobilaznim putevima


U prvoj momčadi Zadra sam dobio priliku, nakon što sam igrao na posudbi u dubrovačkom GOŠK-u i Novalji, a sada sam do prve finske došao preko treće švedske lige – kaže Duilo


Pola godine je čekao, a na kraju je i dočekao. Istina, nije to “ugovor karijere” s kojim bi mogao toliko zaraditi da osigura zalihu za “crne dane”, ali potpis ugovra s finskim prvoligašem IFK Mariehamnom nakon sezone provedene u švedeskom trećeligašu Motali sigurno je dobar posao. Uostalom, ne ide se toliko daleko od doma za “kikiriki”.
– Zadovoljan sam uvjetima koji su mi ponuđeni u Mariehamnu. To je finski prvoligaš koji je lani bio deseti u konkurenciji 14 klubova. Bilo je određenih nesuglasica s Motalom, s kojom sam imao ugovor još godinu dana pa smo se tri tjedna dogovarali oko odštete koja je Fincima bila previsoka. Na kraju smo Mariehamn i ja zajednički platiti odštetu Motali – kaže Mate Duilo, dvadesetšestogodišnji Zemuničanin. Duilo je nogometnu formaciju prošao na Stanovima gdje je igrao do ljeta 2007. kada je Zadar preko Pule ušao u Prvu HNL. Iako se pojavio na početku priprema za Prvu HNL, već tada vrlo je bilo izgledno da će napustiti Zadar.
Švedska i Hrvatska
– Zadar i ja više nismo vidjeli korist od zajedničke suradnje. To je bilo teško razdoblje u mojoj karijeri, jer nisam znao kamo dalje krenuti. Pravih ponuda nije bilo i konačno sam se odlučio za Motalu. Nisam u prvi trenutak bio oduševljen što iz Prve HNL idem u treću švedsku ligu, ali bio sam strpljiv. Znao sam da se i iz Motale s dobrim igrama može doći do angažmana u višem rangu. Kod mene je u karijeri sve išlo zaobilaznim putem. U prvoj momčadi Zadra sam dobio priliku, nakon što sam igrao na posudbi u dubrovačkom GOŠK-u i Novalji, a sada sam do prve finske došao preko treće švedske lige.
Iako trećeligaš, Motala sa svojim uvjetima nadilazi i neke hrvatske prvoligaše.
– Kada je riječ o financijama i organizaciji kluba u Motali mi je bilo odlično. No, problem je što je samo nas 4-5 imalo profesionalne ugovore, svi ostali su uz igranje nogometa imali i redovan posao pa se treniralo samo jednom dnevno, a to nije ritam za profesionalnce. Na kraju sezone Motala je bila četvrta u konkurenciji 14 klubova u svojoj skupini treće lige. Tri boda dijelila su nas od drugog mjesta i ulaska u drugu ligu u kojoj je Motala godinama igrala.
Kakva je kvaliteta nogometa u trećoj švedskoj ligi?
– Kvaliteta nije velika, ali ono u čemu su Šveđani fanatični je borbenost. Da je nama u Hrvatskoj dati njihovu borbenost i pristup utakmicama uz talent koji imamo, Hrvatska bi u svim sportovima bila prvak svijeta. U toj ligi igrači nemaju veliku nogometnu tehniku, njihov talent i znanje nisu na razini onog što imaju Hrvati, ali fizička pripremljenost, volja i želja za pobjedom na svakoj utakmici su im na vrhunskoj razni. Kada me pitaju kakve je kvalitete liga, uvijek kaže da je to kao neko radničko natjecanje, a to znači puno trge i borbe, ali i znatno manje nogometne ljepote.
Što je presudilo u izboru Mariehamna?
– Jednostavno, dobio sam dobre uvjete, uz to riječ je o klubu u prvoj ligi. Ugovor je potpisan na jednu plus jednu godinu, naznačena je i odšteta za koju mogu otići i to mi odgovara. Istina, Finska je u nogometnom smislu nešto podređenijem položaju u odnosu na Švedsku. Moja je želja bila iz Motale doći u prvu švedsku ligu, a kad nisam našo pravi klub, nemam ništa ni protiv Finske do koje sam došao na preporuku Teddya Lučića, nekadašnjeg švedskog reprezenativca koji je podrijetlom iz Murvice i njegovog oca Kreše. Lučić i danas igra i to za švedski Elfsbor. Kada je riječ o skandinavskim državama, najbolji uvjeti za nogometaše su u Norveškoj.
Zabio Tampereu u kupu
Kakve su ambicije Mariehamna?
– Smatraju da imaju momčad s kojom mogu biti među prvih pet u ligi. Po onome što smo pokazali u prve tri utakmice, dvije prijeteljske i jedne u kupu, čini se da su to realna očekivanja. Dovedeno je čak deset novih igrača i treba vidjeti kako ćemo se svi mi uklopiti u momčad. Nikad nije lako kada je momčad u prijelaznom roku promijenili toliko igrača.
Od jeseni, kada je završila sezona u Švedskoj bili ste bez kluba. Nije li to preduo razdoblje bez nogometa?
– Nije, uostalom u Skandinaviji nema nogometa između listopada i ožujka, jer je zbog hladnoće nemoguće igrati. Svakodveno sam samostalno trenirao i u Finsku sam došao spreman. Odigrao sam najprije dvije prijateljske utakmice, a ušli smo i u polufinale kupa u kojem 4. travanja igramo protiv Helsinkija, jedne od najboljih momčadi lige.
U četvrtfinalu kupa protiv Tamperea Duilo je zabio gol za svoju novu momčad. Glavom, naravno.
– Sve sam sigurniji u udarcima glavom, obično svi idu na takve lopte iz prekida i prije nego lopta krene, ali ja najprije pogledam kamo lopta ide i često sam u prilici zabiti gol. Inače igram na lijevoj strani u obrani u formaciji 4-4-2.
Duilo jedva čeka za srpanj dogovorenu prijateljsku utakmicu Mariehamna i Atletico Madrida, a Finci imaju suradnju i s engleskim Sheffieldom.
– Nikad nism igrao protiv tako jake momčadi kakva je Atletico. Od kada sam doznao za tu utakmicu postao sam nestrpljiv. Iako je to prijateljska utakmica, igrati s klubom iz Lige prvaka je velika stvar.


 UZEO HRVOJEV BROJ 24




Duilo je u Mariehamnu uzeo broj 24.
– To je broj Hrvoja Ćustića koji je kada sam došao u Finsku već imao jedan igrač. Zamolio sam ga za taj broj i nije bilo problema. Ubuduće ću gdje god budem igrao tražiti taj broj.


 DEPRESIJA I ALKOHOL


Finska je po mnogočemu specifična zemlja. Iako je riječ o državi s jednom od najviših životnih standarda na svijetu, Finsku, kao i ostale skandinavske zemlje muče problemi sa samoubojstima, a posebno su rigorozni zakoni kada je riječ o kupovini alkoholnih pića.
– Sve je jako skupo, ali visoki standard omogućava im da su finanacijski uglavnom osigurani. Odete li s nekim na kavu u prosječni kafić za to ćete izdvojiti najmanje 100 kuna. Veliki je problem depresije, što se povezuje sa samoubojstvima, a razlog tome je klima koja je vrlo nepovoljna. Nedavno se dogodilo da je sedam dana zaredom padao snijeg. Alkohol se prodaje samo u specijaliziranim državnim trgovinama i izuzetno je skup. U marketima se mogu kupiti samo pića s najviše 3,5 posto alkohola, poput piva. Finci su skloni alkoholu i na taj se način država pokušava s tim boriti, a usput i dobro zaraditi.


 FINSKI JEZIK


U Hrvatskoj već pučkoškolci znaju za skupinu ugro-finskih jezika koju je vrlo teško naučiti.
– Mislim da je finski jezik nemoguće naučiti, ako se niste rodili u Finskoj. Svladao sam neke osnovne riječi iz švedskog jezika, ali finski je posebna priča. Mariehamn je mjesto s oko 13 tisuća stanovnika na otoku Älandu na kojem živi oko 25 tisuća stanovnika. Äland je bliže Švedskoj nego Finskoj, tako da dosta stanovnika govori švedski. Inače s trenerom i suigračima se sporazumijevam na engleskom. U momčadi je i Ante Šimunac koji je rođen u Münchenu gdje je prošao Bayernovu školu, a podrijetlom je sa splitskog područja.