Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dvije godine mrtav ležao na krevetu, majka mislila da spava

Autor: Suzana Bandić

29.03.2010. 22:00
Dvije godine mrtav ležao na krevetu, majka mislila da spava

Foto: Filip BRALA



Nalaz obdukcije tijela Nenada Nikapalja isključuje nasilnu smrt, no prema truležnim promjenama tijela ustanovljeno je da je preminuo prije dvije godine. U neuvjetnoj potleušici uz leš živjeli su pokojnikova majka i brat


Nenad Nikpalj (46), nepokretni invalid čije je tijelo u raspadajućem stanju zadarska policija pronašla u nedjelju poslijepodne u potleušici na Biogradskoj cesti preminuo je prije gotovo dvije godine. Tako je pokazao nalaz obdukcije provedene na Odjelu zadarske patologije. Kako je tijelo nakon toliko dugog ležanja zatečeno u mumificiranom stanju, patolozi su isključili mogućnost nasilne smrti, no nisu uspjeli utvrditi što ju je prouzročilo. Isto tako, patolozi nisu mogli sa sigurnošću reći je li uistinu riječ o Nenadu Nikpalju kako su to njegova majka i brat policiji posvjedočili. Stoga je naložena DNA analiza radi službenog i pouzdanog dokazivanja identiteta.
Nenad Nikpalj zbog dječje paralize bio je prikovan za krevet cijeli svoj život, a njegovi susjedi tvrde kako ga nisu vidjeli više od 30 godina. U neuvjetnoj potleušici bez struje, vode, sanitarnog čvora i kuhinje, na samom ulazu u Zadar, živio je s 86-godišnjom majkom Milicom i 49-godišnjim bratom Šimom, a otac mu je preminuo prije 25 godina. Na njihova vrata godinama nije dolazila ni rodbina ni prijatelji, a ni sestra koja živi u Splitu. No, u ovoj priči kakvu zadarska javnost ne pamti, zapravo je šokantno saznanje da ga nisu obilazili ni djelatnici Centra za socijalnu skrb koji su to bili dužni činiti. Danas nije bilo moguće o ovoj temi razgovarati sa nedavno imenovanom ravnateljicom Centra Danijelom Jadrijev jer je, kako su nam kazali, na sastanku u Zagrebu, a donedavni ravnatelj Tomislav Orović kazao je kako više nije ovlašten za davanje izjava.
Djelatnici Centra, međutim požalili su se kako su oni dolazili u posjet paraliziranom mladiću, no da im njegov brat Šime nije dopuštao ulazak u kućicu, pod izlikom da on spava ili pak, da ne želi da ga uznemiravaju. Međutim, nikada nisu zbog navedenih problema zvali policiju niti su pokušali doznati u kakvom je on stanju. Nitko se, isto tako, nije zamarao činjenicom da on ne izlazi iz kuće, te da nema dokumente. Štoviše, da nije čak ni evidentiran u PU zadarskoj. Iz Centra za socijalnu skrb, revni su bili jedino kod uplate pomoći od 500 kuna koja je godinama isplaćivana na ruke majke.
Kako je riječ o uistinu zastrašujućoj priči zbog koje bi netko morao snositi odgovornost, danas smo pokušali kontaktirati i dr. Darka Milinovića, resornog ministra, no i on je bio zauzet hitnim sastankom u Ministarstvu.


 MINISTARSTVO ĆE OBAVITI NADZOR




– U povodu Vašeg zahtjeva za dostavom informacija vezanih uz slučaj pokojnog Nenada Nikpalja, izvješćujemo Vas da će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, na temelju saznanja s kojima sada raspolažemo obaviti upravni nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb Zadar, kako bi utvrdili eventualne propuste u domeni socijalne skrbi. Nakon provedenog upravnog nadzora obavijestit ćemo Vas o utvrđenom stanju – izvjestila je Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.