Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prodaje se stara zgrada Kazališta lutaka

Autor: Ivana Burica

29.03.2010. 22:00
Prodaje se stara zgrada Kazališta lutaka

Foto: Zvonko KUCELIN



Tržišna vrijednost nekretnine procijenjena je na 5,806.465 kuna ili 804.219 eura. Podsjetimo da je za dovršetak nove zgrade potrebno još oko 11 milijuna kuna te da je već ranije odlučeno da će novac osigurati Zadarska županija kroz kreditno zaduženje
Župan zadarski Stipe Zrilić na današnjem je kolegiju podržao odluku Upravnog vijeća Kazališta lutaka Zadar o prodaji stare zgrade KLZ-a u Sokolskoj 1. Tržišna vrijednost nekretnine procijenjena je na 5,806.465 kuna ili 804.219 eura.
Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, prodaji stare zgrade pristupa se s ciljem zatvaranja financijske konstrukcije za novu zgradu KLZ-a. Podsjetimo da je za dovršetak nove zgrade potrebno još oko 11 milijuna kuna te da je već ranije odlučeno da će novce osigurati Zadarska županija kroz kreditno zaduženje.
Višak prihoda od 3,6 milijuna kuna
Župan Zrilić izrazio je nadu da će bez obzira na teško stanje na tržištu nekretnina, izazvano recesijom, prodaja zgrade biti uspješna. Ako se županova nadanja pokažu točnima, teret kreditnog zaduženja Zadarske županije bit znatno olakšan. Naime, na jednom od prethodnih kolegija, župan je kazao da će kredit za dovršetak KLZ-a biti veliki zalogaj za Županiju te bi bilo dobro kad bi se financiranje podijelilo s Gradom Zadrom.
Prije nego se objekt pusti u prodaju, odluku UV-a KLZ-a i zadarskog župana treba potvrditi i Županijska skupština.
Na glasovanje vijećnicima Zadarske županije bit će proslijeđen i godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije za prošlu godinu.
Ukupni prihodi i primici Županijskog proračuna tijekom 2009. godine zaokruženi su na 174,4 milijuna kuna što je 96 posto planiranog. Istovremeno su rashodi iznosili 170,7 milijuna kuna, odnosno 94 posto planiranoih sredstava.
Višak prihoda iznosi 3.6 milijuna kuna. Od toga je, kazala je pročelnica za finacije Bibijana Baričević, 2.4 milijuna kuna namjenskih sredstava iz 2009. godine, koji će biti potrošeni za predviđene namjene: izgradnju vodoopskrbnog sustava Dalmacija, izradu projektno/tehničke dokumentacije za Županijski centar za gospodarenje otpadom, pojedinačne planove navodnjavanja, prijevoz učenika prvih i drugih razreda srednjih škola, projekt COAST te za digitalne topografske karte.
Neutrošena sredstva od oko 1.1 kuna će prema prijedlogu UO-a za proračun biti raspoređena za projekt sudjelovanju u projektu COAST (550.000 kuna) te za rashode poslovanja i rashode za nabavu nefinancijske imovine Zadarske županije (598.486 kuna) .
Sve manje prometnih nezgoda
Izvješće o finacijskom poslovanju tijekom 2009. godine županu je podnijela Županijska uprava za ceste Zadarske županije. Suglasnost na financisjko izvješće ŽUC-a također mora dati predstavničko tijelo, odnosno Županisjka skupština, i to stoga što je ŽUC izvanproračunski korisnik sredstava.
ŽUC je tijekom prošle godine ostavrio 47,5 milijuna kuna ili 89 posto planiranih prihoda te 45 milijuna kuna, odnosno 96 posto planiranih rashoda. Ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan je komentirajući financisjko poslovanje ustanove kojoj je na čelu kazao da bi rezulatiti na prvi pogled mogli izazavati zabrinutost, ali da se pojmljivom analizom može uočiti da su neki prihodi premašili plan. Tako su primjerice prihodi od naknade za uporabu javnih cesta bili čak 6 posto veći od planiranih. Fabijan rast ove vrste prihoda pojašnjava činjenicom što je lani registrirano čak 1.057 vozila više nego tijekom 2008. godine. Osim toga vozila su bila veće snage pa je i iznos naknade za uporabu javnih cesta automatski bio veći.
Financijski rezultat ŽUC-a za 2009. posljedica je nenaplaćenih prihoda u iznosu od 5,2 milijuna kuna, od čega se 4,9 milijuna kuna odnosi na nepristigle transfere Hrvatskih cesta, rekao je Fabijan koji je istaknuo i da je tijekom 2009. godine na cestama kojima upravlja ŽUC bilo najmanje prometnih nezgoda u posljednjih nekoliko godina. Posljedica je to činjenice da su uvjeti na cestama svake godine sve bolji, ustvrdio je Fabijan.
U nastavku sjednice župan je dao pozitivno mišljenje na Statut Doma zdravlja Pag. On je informirao da je v.d. ravnatelja ove ustanove dr. Željko Vragović dao ostavku na to radno mjesto i to iz osobnih razloga. No, konačnu riječ o njegovoj ostavci, kao i o Statutu Doma zdravlja Pag, dat će Županijska skupština.


 ZEMUNIK OSTAJE BEZ MRTVOZORNIKA


Župan Zrilić odbio je prihvatiti zahtjev dr. med. Slavke Gospić da ju se razriješi dužnosti obavljanja službe mrtvozorstva. Ona je odlukom Županijske skupštine iz 2000. godine bila imenovana mrtvozornicom za područje općine Zemunik. Kao razlog za razrješenje dr. Gospić navela je osobne razloge.
– Ako bismo ovaj zahtjev proslijedili Skupštini na usvajanje, dogodilo bi se da Zemunik ostane bez mrtvozornika. To se ne smije dogoditi. Prijedlog će moći biti proslijeđen dalje tek kad se nađe drugo rješenje. Zadužujem pročelnika za zdravstvo dr. Kraljića da Ministarstvu zdravstva ili HZZO-u pošalje pismo u kojem će pojasniti postojeće probleme s obzirom na mrtvozorstvo, kazao je zadarski župan.
Dr. Kraljić istaknuo je da je mrtvozorstvo loše pravno regulirano te da se lako može dogoditi da u neka sredina ostane bez mrtvozornika. Mrtvozornike predlažu gradska i općinska vijeća. Ako se, kao u Zemuniku, dogodi da mrtvozornik želi odstupiti s dužnosti prije nego lokalna samouprava predloži zamjenu, otvara se mogućnost da područje ostane bez ove izuzetno važne službe.