Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Trideset najboljih radova ide na državno natjecanje

Autor: Valentina Mlađen

29.03.2010. 22:00
Trideset najboljih radova ide na državno natjecanje

Foto: Vedran SITNICA



Za županijsku izložbu koja je postavljena u Narodnom muzeju Zadar od 28. do 31. ožujka županijsko povjerenstvo odabralo je 85 radova, od kojih će njih 30 biti poslano na državno natjecanje
U Narodnom muzeju Zadar otvorena je izložba likovnih radova učenika osnovnih škola Zadarske županije pod nazivom “Lik 2010.”. Izložba je postavljena u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Osnovne škole Petra Preradovića. Radi se o dvanaestom županijskom natjecanju – izložbi na koju je ove godine pristiglo 405 radova iz 25 osnovnih škola. Za županijsku izložbu koja je postavljena u Narodnom muzeju Zadar od 28. do 31. ožujka županijsko povjerenstvo odabralo je 85 radova, a od toga će njih 30 biti poslano na državno natjecanje.
Povjerenstvo koje je provelo županijsko natjecanje sačinjavaju: Ivančica Bronić, Ljubica Duić, Petar Franulović, Pavle Samek, Josipa Čačić Orlović, Patricija Pulig i Bojana Brkić. Ciljevi učenika od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda nešto su se razlikovali, no zajednički cilj im je bio da se kroz likovni rad učenika razvijaju sposobnosti samostalnog kreativnog likovnog razmišljanja u kombiniranoj likovnoj tehnici.
Dok su učenici od 1. do 4. razreda trebali na kartonskoj podlozi izraditi kompoziciju na temu “Moj prijatelj i ja” koristeći prirodni materijal i ambalažu od različitih proizvoda, učenici od 5. do 8. razreda trebali su kombinacijom slikarskih tehnika redefinirati portret istaknutih ličnosti iz hrvatske povijesti značajnih za razvoj umjetnosti, kulture i ostalih područja društvenog života.
Izložbu je otvorila Renata Peroš, pomoćnica pročelnika u Odjelu za društvene djelatnosti Zadarske županije. Posjećenost je bila izvrsna, kao i radovi koji već sada pokazuju visoki stupanj znanja iz područja likovne kulture.
– Ove godine imamo nešto novo, novu tehniku koje do sada nije bilo u osnovnoj školi. Radi se o tome da učenici moraju upoznati radove nekih suvremnijih slikara kako bi se upoznali s nekim likovnim tehnikama. To je jedan korak dalje u njihovu napredovanju da učenici sa svojim radovima idu u nove tehnike, a uz to je važna i osviještenost za reciklažu i ekologiju te uvođenje nekih novih materijala u likovnu kulturu, rekla je Ljubica Duić, predsjednica Povjerenstva za provedbu Županijskog natjecanja iz likovne kulture učenika osnovnih škola.
Izložba će biti postavljena do 31. ožujka i vrijedi je otići pogledati. Ipak tko zna možda se među tim radovima krije novo veliko ime hrvatskog slikarstva.