Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Amerikanci hitno naručili 500 komada hrvatske jurišne puške

29.03.2011. 22:00
Amerikanci hitno naručili 500 komada hrvatske jurišne puške


Jedna od zvijezda izložbe jest i hrvatska jurišna puška VHS, koja je već prošla mnoge zahtjevne testove u oružanim snagama drugih zemalja. Prema glavnom konstruktoru Marku Vukoviću, “potukla” je renomirane i svjetski poznate suparnike, pa su amerikanci naručili hitnu nabavku 500 komada da se i oni uvjere u čemu ih to Hrvati „tuku”


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor otvorila je jučer u Spaladium areni u Splitu „Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju (Adriatic Sea Defence & Aerospace Exhibition) – ASDA”. Riječ je o međunarodnom sajmu vojne industrije na kojem će se u dva dana predstaviti vojna oprema i naoružanje mnogih domaćih, ali i svjetskih proizvođača. U ime organizatora sajma, američke tvrtke specijalizirane za međunarodne sajmove TNT Productions Inc. nazočne je pozdravio predsjednik tvrtke Justin Web. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević podsjetio je da je civilna industrija u vrijeme Domovinskog rata bila u funkciji obrane domovine.
Ni u jednom drugom području kao u industriji vojnog naoružanja i opreme, hrvatska industrija nije uspjela stvoriti tako uspješan brand. Ta industrija je i najveći prostor za zapošljavanje i možemo reći da nema razvoja zemlje bez razvoja komponente obrane, rekao je između ostalog Nadan Vidošević.
Stotinjak izlagača iz cijelog svijeta
Ministar obrane Davor Božinović podsjetio je da je ASDA najveća izložba ovakve vrste u Europi i da na njoj sudjeluju 54 hrvatske tvrtke koje bi na ovoj izložbi trebale uspostaviti nove poslovne odnose. Stotinjak izlagača iz cijelog svijeta, među kojima su i poznati brendovi Heckler & Koch, Rafal, SAAB, Eurofighter prikazalo je reprezentativni izbor onog dijela vojnog naoružanja i opreme koji se vrlo lako može inplementirati i u hrvatski obrambeni sustav.
Važna dimenzija ASDA-e je okrenutost regiji i doprinos regionalnoj suradnji te predstavljanje naše namjenske industrije. Međutim, važan je i prijenos NATO kompatibilnih tehnologija, što je sve skupa poticaj razvoja hrvatskog gospodarstva, ali i razumijevanja među vladama i državama, rekla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor.
U sklopu otvorenja izložbe ASDA u luci Lora održana je i pokazna vježba u kojoj je pokazano združeno djelovanje Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Bojne za specijalna djelovanja. Pokazani su, između ostalog, postupci i procedure prilikom djelovanja Obalne straže u presretanju stranog broda koji prevozi sumnjivi teret u hrvatskim teritorijalnim vodama, pretres broda, djelovanje specijalnih snaga uz potporu iz zraka te operacije traganja i spašavanja. Helikopteri iz baze Divulje demonstrirali su spašavane iz mora, a poznata akro-skupina HRZ-a „Krila oluje” izvela je manji letački program.
Na marginama sajma upriličeno je potpisivanje dugoročnog ugovora o proizvodnji borbenih vozila kojeg su potpisali predstavnici finske Patrie i Đure Đakovića iz Slavonskog Broda. Memorandum su u nazočnosti ministra obrane Davora Božinovića, potpisali predsjednik Holdinga Đuro Đaković, Zdravko Stipetić i potpredsjednik finske Patrie Antti Huuskonen. Riječ je o zajedničkim nastupima na trećim tržištima zbog promocije i prodaje borbenih vozila. Sporazum daje osnovne postavke na temelju kojih će se nastaviti pregovori o uvjetima zajedničke suradnje, a koji će biti utvrđeni posebnim sporazumima za svaku zemlju pojedinačno. Stoga je dobar dio izlagača upravo predstavio sustave naoružanja i veze koje bi se mogle primijeniti na osnovnoj inačici Patrijinih oklopnjaka.
Hrvatska jurišna puška
Inače, bila je to prilika i za prezentaciju vrhunskih hrvatskih proizvoda koji su kao kacige „Šestan Buša” već osvojile svijet. Jedna od zvijezda izložbe jest i hrvatska jurišna puška VHS, koja je već prošla mnoge zahtjevne testove u oružanim snagama drugih zemalja. Prema glavnom konstruktoru Marku Vukoviću, “potukla” je renomirane i svjetski poznate suparnike, pa su Amerikanci naručili hitnu nabavku 500 komada da se i oni uvjere u čemu ih to Hrvati „tuku”. ASDA je okupila i predstavnike oružanih snaga ne samo zemalja NATO-a, nego i hrvatskih susjeda među kojima je bio i ministar obrane Republike Kosovo Agim Ćeku. Posebice zanimljiv bio je štand SAAB-ovog JAS 39 Gripena na kojem je sudjelovao švedski pilot hrvatskih korijena Robert Krznarić. Do Šveđana su se pojavili i predstavnici Eurofightera, pa se naoko da iščitati da su ova dva aviona ušla u finale izbora za novi hrvatski višenamjenski borbeni zrakoplov. Naravno, nitko od predstavnika nije to htio potvrditi, ali nam je rečeno da se i ovdje čekaju izbori i možebitna odluka nove hrvatske vlade o nabavci od 12 do 24 borbena zrakoplova. Hrvatski novinari obišli su i novonabavljeni slovenski ratni brod Triglav kojeg je Slovenija, na konto kliriniškog duga, nabavila u Rusiji.


 KERUM SE NALJUTIO




Da događaj ne prođe bez skandala, pobrinuo se gradonačelnik Splita Željko Kerum. Prema njegovim riječima, došavši na pult za akreditacije saznao je da je prijavljen tek kao posjetitelj, pa nije mogao nazočiti svečanom otvaranju ASDA-e 2011. Kerum je rekao da je Grad Split dao podršku ovom sajmu te da bi bilo dobro da u protokolu njegov gradonačelnik bude jedan od uzvanika. Također, premijerka Kosor nije htjela odgovarati na aktualna novinarska pitanja te se odmah nakon vježbe u Lori odvezla u Aržano gdje je je obišla grob prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića.