Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bira se nasljednik Nina u EDEN-u

29.03.2011. 22:00
Bira se nasljednik Nina u EDEN-u


Danas će se u Ninu odlučiti o dobitniku nagrade Europske destinacije izvrsnosti, EDEN, na temu «Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta». Prezentacija pet finalista, Parenzane u Istarskoj županiji, Muzeja “Staro selo Kumrovec” u Krapinsko-zagorskoj županiji, Turističkog kompleksa Cimper u Međimurskoj županiji, Pustare Višnjica u Virovitičkoj – podravskoj županiji i Vukovarskog nokturna u Vukovarsko-srijemskoj županiji, održana je jučer je u Baroknoj kući u Ninu. Konačnu odluku donijet će povjerenstvo u sastavu Mate Kapović iz Ministarstva turizma RH te Silvija Licul i Ines Paškvan Kangler iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.
To će biti 5. hrvatski i 77. europski EDEN koji će zajedno s ostalima početkom travnja na Malti sudjelovati na sastanku na kojem će se razraditi projekt zajedničke promocije Europskih destinacija izvrsnosti.  Odluka o pobjedniku donosi se u Ninu koji je prošlogodišnji nacionalni pobjednik za nagradu EDEN na temu «Turizam uz vode». Nagrada EDEN bila je veliko priznanje Ninjanima i otvorila nove perspektive u razvoju turizma te doprinijelo promociji najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada na europskoj razini. Podsjetimo kako je u središtu EU organizirana prezentacija Nina. Iskustva prenosi direktorica TZ Nin Marija Dejanović:
– Nama su lani već u travnju dolazili turisti koji su čuli kako je Nin dobitnik nagrade EDEN. Svi oni željeli su vidjeti kako izgleda raj na zemlji. Uz već medijsku promidžbu Nina, porast noćenja i dolazaka, počeli posvećivati veću brigu okolišu koji nas okružuje zajedno s učenicima osnovne škole i polaznicima dječjeg vrtića.
Važnost nagrade EDEN ističe i gradonačelnik Nina Emil Ćurko kao i važnost turizma za Nin:
– Nin se opredijelio za kulturni turizam. Naši planovi su izgradnja kapitalnih infrastrukturnih objekata i izgradnja rekreacijskog turističkog centra u suradnji s domaćim investitorima. Turizam je jedna od značajnijih gospodarskih grana na ovom području i on u gradskom proračunu sudjeluje s dvadeset posto.
Inače na adresu Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice pristigle su u od županijskih turističkih zajednica dvadeset i tri kandidature, a u finale su ušli spomenutih pet.
Parenzana, nekadašnja uskotračna pruga Poreč – Trst, danas je put zdravlja i prijateljstva, biciklistička staza i šetnica duga 78 kilometara. Na stazi se može naći 11 mostova, osam tunela, šest vijadukata te nekadašnje željezničke stanice. U planu je: unaprijediti biciklističku infrastrukturu, izraditi dokumentaciju za buduće planiranje infrastrukturnog razvoja Parenzane, educirati turističke radnike, uspostaviti info bike točke, otvoriti multimedijalni muzej na temu Parenzane te informirati javnost i snažnije promovirati destinacije kroz koje put zdravlja i prijateljstva prolazi.
Ideja da se stara jezgra naselja Kumrovec s rodnom kućom Josipa Broza Tita u Hrvatskom Zagorju obuhvati mjerama spomeničke zaštite i “pretvori” u jedinstveni muzej na otvorenom – Muzej staro selo Kumrovec – započela je 1947. Danas u rekonstruiranoj staroj jezgri naselja Kumrovec živi nekoliko domaćih obitelji, pa se tako razbija statičnost stalnog muzejskog postava.
Turistički kompleks CIMPER smješten je u najsjevernijem gradu Hrvatske – Murskom Središću, u Međimurskoj županiji, na lokaciji na kojoj se više od 50 godina vadio ugljen. Svi objekti sačuvani su u izvornom obliku ali uređeni i u njima su: pivnica, pivovara, moderno opremljena destilerija u kojoj se proizvode voćne rakije, prostor za održavanje seminara i poslovnih susreta, restoran i u završnoj fazi je uređenje smještajnih jedinica. Sačuvan je dio pruge, alati i dokumentacija rudnika, a rudnik se nažalost nakon velike nesreće urušio.
Pustara Višnjica  je 200 godina staro, nekada poljoprivredno dobro njemačke kneževske obitelji Schaumburg-Lippe i grofovske obitelji Drašković, koje je u drugoj polovici 20. stoljeća obilježila uprava IPK (industrijsko-poljoprivredni kombinat) i privatna tvrtka koja je propala. Danas je Pustara prvenstveno u funkciji turizma i na njoj se nalazi: restoran, 36 soba, 4 dvorane opremljene za kongrese ili seminare, tematske i biciklističke staze, šetnica uz Dravu; eko uzgoj batata, bukovača i ljekovitog bilja, uzgoj divljači i ergela konja; organiziraju se radionice i jednodnevni izleti u PP Papuk, škola jahanja, paintball, vožnja biciklima.
Pod nazivom Vukovarski nokturno Vukovar, najveći stradalnik Domovinskog rata, «krije» svoje četiri memorijalna lokaliteta posvećena žrtvama Domovinskog rata, a to su: vojarna 204. Vukovarske brigade koja se pretvara u Muzej Domovinskog rata za cijelu Hrvatsku, Opća bolnica Vukovar koja je u potpunosti obnovljena, a u podrumskom dijelu otvoren je muzejski prostor pod nazivom “Mjesto sjećanja 1991.” odakle su gotovo svi pacijenti odvedeni u logor (hangar na Ovčari), Hangar VUPIK-a d.d. pretvoren u Spomen dom kao mjesto tragične pogibije oko 260 civila i ranjenika i Ovčara, nekadašnja VUPIK-ova farma, masovna je grobnica u kojoj su nakon ekshumacije 1996. godine pronađeni ubijeni civili u dobi od 16 do 77 godina.