Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vraća se Plavi salon

29.03.2011. 22:00
Vraća se Plavi salon


Zadar će ponovno dobiti Plavi salon, slavni triennale slikarstva, a zadarskoj javnosti i svim posjetiteljima Galerija umjetnina ponudit će svoje bogatstvo u prostorima Kneževe palače i Gradske lože.
Naime, budući da bi cijeli posao oko izgradnje Baštinskog centra mogao potrajati godinama, čak i desetljećima, kako se čulo na konferenciji održanoj u prostorima Odjela Muzeja grada Zadra Narodnog muzeju Zadar, odlučilo se krenuti s privremenim rješenjem. Arhitektica Iva Letilović predstavila je koncept za privremeno uređenje prizemlja Kneževe palače.
– Arhitekt Pedišić i ja smo odlučili osmisliti arhitektonsko rješenje kako bi investicija bila što manja. Odlučili smo u dvoranu ubaciti “kutije” koje smo nazvali “krletkama”, a građene su isključivo od građevinskih materijala koji su jeftini. Sve građevinske firme koje je Narodni muzej pozvao su se odazvale i odlučile sponzorirati cijeli projekt, kazala je Letilović. Istaknula je kako će “krletke” biti dimenzija pet puta pet metara, a s realizacijom prve bi se trebalo krenuti već u ponedjeljak.
Riječ je o konceptualnom pristupu kojim će se oživjeti Kneževa palača, a arhitektonskom intervencijom urediti će se i dvorište koje će imati komunikaciju s uređenom Poljanom Šime Budinića. Ulazit će se na dosadašnji ulaz Kneževe palače, a s vremenom bi se trebao otvoriti i prolaz prema Providurovoj palači.
Kustosica Galerije umjetnina Ljubica Srhoj Čerina napomenula je kako će se stalni postav, zapravo, moći izlagati samo u razdoblju od proljeća do jeseni. Ipak, i ona, kao i Vladimir Alavanja, kustos Odjela Muzej grada Zadra, kao i Jasenka Lulić Štorić, kustosica Etnološkog odjela, pohvalno su se izrazili o navedenom rješenju, budući da Narodnom muzeju kronično nedostaje izložbenog prostora, kako za stalni postav, tako i za sve izložbe koje ugošćuje. Zbog svega toga, istaknuto je, i sama Gradska loža je dosad bila zagušena konstantnom navalom izložbi, Upravo je to razlog ponovnog izlaganja fotografija Zvonimira i Mihovila Novakovića koji se može pogledati u Odjelu Muzej grada Zadra do kraja travnja.