Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Grad prijavio Franto zbog kamenoloma na Višnjiku

29.03.2012. 22:00
Grad prijavio Franto zbog kamenoloma na Višnjiku


Odlučili smo materijal odložiti u neposrednoj blizi gradilišta kako bismo smanjili emisiju buke i prašinu koju bi proizvele stotine kamiona, kaže vlasnik Tomislav Škara
Grad Zadar prijavio je ovog tjedna poduzeće  “Franto d.o.o. Zadar” Državnom inspektoratu, građevinskoj, rudarskoj te inspekciji  zaštite okoliša i to zbog nelegalnog odlaganja i drobljenja kamena. Franto, inače  poznati gradski graditelj,  koncesionar za održavanje  nerazvrstanih cesta na području Zadra, izvođač je radova na postavljanju 2. faze  Kolektora visokih zona u Ulici Domovinskog rata. Na natječaju, posao je na ovoj dionici dobila tvrtka Cestar d.o.o  Split. Međutim, iskopani kamen, Franto odvodi na parcelu u neposrednoj blizini  zatvorenog plivališta na  Višnjiku te Jadran investovih  kućica. Okolni stanari pobunili su protiv nesnosne  prašine i buke, upozoravajući  da se u blizini nalazi ne samo  zatvoreno plivalište, već i  dječji vrtić.
U ŠRC Višnjik potvrđuju  da su upozoravali djelatnike i  rukovodstvo Franta da im  prašina koju proizvodi drobilica za kamen začepljuje bazenske filtere, koji će se uskoro morati promijeniti. Stanovnici okolnih zgrada pitaju  se, također, tko je Frantu odobrio deponiranje iskopanog  materijala na neuređenu parcelu.
Prvi čovjek Franta Tomislav Škara kaže da su na teren  izašle sve spomenute inspekcije te da mu je gradsko komunalno redarstvo “odrezalo”  10.000 kuna kazne.
– Mi kao izvođači radova,  prema Zakonu o gradnji, imamo obvezu iskopani materijal  deponirati i ponovno ga upotrijebiti za zakopavanje pet  do šest metara dubokog kanala u koji će se postaviti cijev. Odlučili smo taj materijal  odložiti u neposrednoj blizini  gradilišta, na parceli koja je u  vlasništvu Republike Hrvatske, kako bismo smanjili emisiju buke, ali i  prašinu koju bi  proizvele stotine kamiona koji bi kroz grad vozili taj materijal na neku daljnju lokaciju. Budući da je postavljanje  kolektora posao od javnog interesa, ocijenivši da tako nikom ne nanosimo štetu, samoinicijativno smo odlučili  da iskopani kamen odlažemo  na toj parceli. On će biti izdrobljen i kasnije iskorišten  za pravljenje tzv. posteljice  oko cijevi, rekao nam je direktor Franta Tomislav Škara,  dodajući da mu za taj posao  nije bila potrebna nikakva  dozvola.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA