Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Perić, Vrančić ili netko treći?

29.03.2012. 22:00
Perić, Vrančić ili netko treći?


U okviru unutarstranačkih izbora u HDZ -u  u Falkensteinerovom hotelu Donat na Puntamici održat će se redovna Izborna skupština Gradskog odbora HDZ-a Grada Zadra. Na sjednicu je pozvano 206 delegata izabranih na skupštinama 28 temeljnih ogranaka te onih po stranačkoj dužnosti.
– U svih 28 temeljnih ogranaka HDZ-a u gradu Zadru održani su unutarstranački izbori koji su prošli u izuzetnom demokratskom ozračju i nadasve primjerenoj toleranciji i uvažavanju, govori Svemir Bašić, tajnik zadarskog HDZ-a.
Kako je aktualna predsjednica Ana Lovrin ostala pri odluci kako se neće kandidirati za treći uzastopni mandat najzanimljiviji dio sjednice bit će zapravo izbor novog predsjednika zadarskog GO HDZ-a u narednom četverogodišnjem mandatu. Dosad su svoju kandidaturu objavili dvoje kandidata, zadarska pročelnica za financije Grozdana Perić i gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić.
– Prema važećem Statutu na unutarstranačkim izborima svaki član najjače i najbrojnije stranke u samostalnoj, slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj ima se pravo kandidirati. Za službenu kandidaturu za predsjednika GO HDZ-a ponajprije treba biti delegat na izbornoj skupštini te sakupiti 20 potpisa potpore nazočnih delegata. Tek tada će se tada zapravo znati službeni kandidat ili kandidati za predsjednika, detaljno će Bašić.
Kako je na posljednjim parlamentarnim izborima HDZ izgubio, neminovno se nameće potreba da se HDZ na svim razinama, od temeljnih ogranaka, općinskih, gradskih i županijskih odbora pa do državnog nivoa, osvježi novim ljudima koji mogu ponuditi programske i personalne promjene i odgovoriti novim izazovima te pobijediti na sljedećim izborima.
– Pored novog predsjednika ili predsjednice birat će se još 20 članova Gradskog odbora, pet članova Nadzornog odbora i 52 delegata za skupštinu Županijskog odbora HDZ-a. Također će se izabrati i jedan, prvi zadarski izaslanik za Opći izborni sabor HDZ-a, navodi Bašić.
Unutarstranački izbori na županijskoj razini održat će se 28. travnja, a kulminirat će izborom novog vodstva stranke na 15. općem izbornom saboru HDZ-a, koji će se 20. svibnja održati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.