Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Što bi bilo s palačom Cosmacendi da nije MAS-a?

29.03.2012. 22:00
Što bi bilo s palačom Cosmacendi da nije MAS-a?


Gost “Atelijera  Benini” u srijedu je navečer bio dr. sc. Ivo Fadić, pozati zadarski arheolog i ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru. Pred, nažalost, malobrojnom publikom održao je predavanje o Muzeju antičkog stakla, njegovom osnivanju, djelovanju i poslanju.
Uvodnu riječ je kazao Milan Miočić Stošić:
Centar kulturnog turizma Zadra
– Ivo Fadić ima nam puno kazati o temi koja bi svakog pravog Zadranina trebala zanimati. Svjedoci smo kontroverzi oko pokretanja MAS-a, prigovora oko izvedbe zgrade, ali i neprijeporne činjenice da je on postao centar kulturnog turizma našeg grada što je začepilo usta brojnim i često zlobnim kritičarima. Ravnatelj Fadić je svojom kreativnošću što znači uspješan menadžment u kulturnom turizmu. Čini mi se da ćemo tek za pet, šest godina spoznati značaj onoga što je Fadić napravio oko MAS-a.
Nakon Miočića Stošića riječ je preuzeo dr. sc. Ivo Fadić, a u prezentaciji rada MAS-a pomagao mu je Berislav Štefanec.
– Ideja o pokretanju MAS-a nikla je 1996. godine i to kao plod niza uspješnih izložbi koje su postigle zapažen uspjeh u zemlji i inozemstvu. Prije svega riječ je o izložbama “Antičko staklo Argyruntuma” koja je prošla pedesetak europskih gradova, te o projektu izložbe antičkog stakla cijele Hrvatske. Ministarstvo kulture i Grad Zadar prepoznali su bogatstvo te baštine, a i novija arheološka istraživanja zadarskih nekropola iznjedrila su golem broj cjelovitih staklenih predmeta. Početna ideja je bila da ti stakleni artefakti čine područnu zbirku, ali je tadašnji ministar kulture Božidar Biškupić inzistirao da to bude muzej.
Stalni postav od 2000 predmeta
Odluka o osnivanju Muzeja donesena je 2006. godine. Muzej je smješten u palaču Cosmacendi koja bi danas bila tko zna čije vlasništvo, a ovako je u javnoj upotrebi. Muzej je državna institucija, a Grad nam financira još dva radna mjesta. Stalni postav čini oko 2000 cjelovitih staklenih predmeta, a u našim depoima čuva ih se još oko 3000. Oko osamdeset i pet posto te građe dolazi iz zadarskih antičkih nekropola, dok ostatak dolazi iz brojnih arheoloških lokaliteta sa šireg zadarskog područja, kazao je u prvom dijelu svog izlaganja Fadić predstavivši potom današnje ustrojstvo MAS-a, njegovo djelovanje od osnovne muzejske djelatnosti do organiziranja brojnih popratnih kulturnih događaja, zaposlenike, najvrijednije eksponate, promidžbenu djelatnost, posjećenost…