Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Večer s Despotom u znaku prve zbirke pjesama

29.03.2012. 22:00
Večer s Despotom u znaku prve zbirke pjesama


Neka u znaku moje prve zbirke pjesama objavljene u Puli, kada sam u Zadru bio zabranjen pjesnik i zabranjen čovjek, protekne ova večer, rekao je Despot


U Matici hrvatskoj ogranak Zadar održana je večer s književnikom “Pavao Despot: Moji najdraži pjesnici”. Nakon iscrpnog uvoda koji je o Despotu dao predsjednik predsjedništva zadarske Matice Božidar Šimunić okupljenima se obratio sam pjesnik.
– Neka u znaku moje prve zbirke pjesama objavljene u Puli, kada sam u Zadru bio zabranjen pjesnik i zabranjen čovjek, protekne ova večer, rekao je Despot iskoristivši prisjećanje na prvu zbirku kako bi se prisjetio jednog od trojice njemu najdražih pjesnika, koji je napisao predgovor zbirci, Jure Kaštelana.
Kao tri svoja najdraža pjesnika čije pjesme je tijekom večeri čitao i recitirao i o kojima je Despot govorio pjesnik je istaknuo Silvija Strahimira Kranjčevića, Iliju Despota i Juru Kaštelana. Dok je Silvija Strahimira Kranjčevića istaknuo kao našeg najznačajnijeg pjesnika slobode, fra Ilija Despot je, među ostalim, bio u rodbinskim odnosima s njim, a Juru Kaštelana istaknuo je kao jednog od najzaslužnijih za njegov bogat pjesnički rad zahvaljujući podršci koju mu je dao još pri tiskanju prve zbirke pjesama. 
Publika je tijekom večeri, osim pjesama trojice hrvatskih pjesnika, pa i samoga Despota mogla čuti i nešto o pjesnikovu pogledu na hrvatsku povijest, obitelj, stanje u današnjoj književnoj produkciji i slično, no kako je pjesnik naglasio, glavni razlog okupljanja pisana je riječ.
– Ovaj naš susret ne možemo ne nazvati plemenitim i uzvišenim jer vas je ovdje dovela ljubav prema riječi.
S neskrivenim oduševljnjem uživali su okupljeni u recitiranju hrvatskih pjesnika.
Pavao Despot rođen je 1936. godine u Splitu. Član je Društva književnika i Matice hrvatske. Autor je petnaestak književnih djela. Za vrijeme komunističkog režima bio je zatvaran i mučen, a djela su mu bila zabranjena od 1980. do 1990. godine. Dobitnik je Nagrade Zadarske županije za životno djelo.