Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar mora smanjiti gubitak vode u sustavu

29.03.2012. 22:00
Zadar mora smanjiti gubitak vode u sustavu


Rješenje problema vodoopskrbe Zadra je tehničke naravi. U Zadarskoj županiji ima dovoljne količine vode, jedino treba smanjiti gubitke u sustavu o čemu sam razgovarao s gradonačelnikom Zadra Zvonimirom Vrančićem i vodstvom Vodovoda, rekao je direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić na tijekom svog današnjeg posjeta Viru, odgovarajući na novinarsko pitanje prijeti li Zadru ovoga ljeta redukcije vode zbog suše.
Vodovodni sustav Zadra još uvijek nije do kraja saniran pa tako gubitci na mreži trenutačno iznose 65 posto. Dijelovi grada već su lani osjetili posljedice suše, a neke crne prognoze najavljuju kako nas čeka teško ljeto kada uslijed turističke sezone naraste potrošnja vode. Jedno od rješenje problema koje se nudi jest da se Biograd na moru, odnosno zadarski vodovodni sustav poveže na šibenski vodovod s Krke.
Dok direktor šibenskog vodovoda Frane Malenica kaže kako to nije moguće, prvi čovjek Hrvatskih voda ima drugačije mišljenje i želje.
– Vodovod od Zadra do Šibenika je izgrađen i nije iskorišten. Namjera nam ga je pustiti u pogon i moja je želja da se to dogodi već ovo ljeto, rekao je Plišić, s čime se složio i direktor Vodno gospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana u Splitu Anđelko Drnas.
Plišić je dodao kako za daljnje korake treba razgovarati s predstavnicima lokalne samouprave te da će Hrvatske vode u okviru svoje nadležnosti utjecati na realizaciju ovog rješenja.
Zadrani za sada ne moraju strahovati da će doći do pada količina vode u sustavu jer se na njega priključuje Vir koji na ljeto broji do 50.000 stanovnika. Predstavnici Hrvatskih voda i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović kazali su kako se završetak radova i puštanje u pogon zapadnog vodovodnog pravca od Petrčana do Vira očekuje do kraja ove godine.
– U prvoj fazi na vodovodni sustav bi se trebalo spojiti 900 objekata iz starog djela Vira. Riječ je većinom o objektima koji su građeni prije 1968. godine pa ne trebaju građevinsku dozvolu. U drugoj fazi na sustav bi se trebalo povezati 3.000 objekata. Mi već imamo građevinsku dozvolu za drugu fazu i pozivam državu da ako nema projekata u koji bi uložili novac neka ga ulože na Vir koji ima potencijal, rekao je Kapović.