Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zurak potvrđen, Davor Lončar još na čekanju

29.03.2017. 22:00
Zurak potvrđen, Davor Lončar još na čekanju


Sve su bliži lokalni izbori koji će se održati treće nedjelje u svibnju. Zatvara se krug kandidata HDZ-a za čelna mjesta 34 lokalne jedinice Zadarske županije, šest gradova i 28 općina. Kao kandidat HDZ-a u Općini Posedarje  jučer je potvrđen aktualni načelnik Ivica Zurak. Rezultatom 5:2 tako je odlučilo sedam od devet članova Općinskog odbora HDZ-a Posedarje na glasovanju koje se održalo u središnjici Županijskog HDZ-a na katu Medulićeve ulice u Zadru.
– Potvrda kandidature i podrška koju sam dobio od stranke s jedne strane predstavlja pozitivnu ocjenu mog dosadašnjeg političkog i javnog djelovanja od lokalnih izbora 2013., ali isto tako i ogromnu odgovornost, rekao je Ivica Zurak.
Drugi kandidat HDZ-a bio je Ivica Klanac koji je aktualnom načelniku Zurku izborni protukandidat već drugi put. Prvi put protukandidat je bio prije četiri godine, međutim ne u međustranačkom izboru za HDZ-ovog kandidata za načelnika već s liste HSS-a na lokalnim izborima 2013.
Predsjedništvo HDZ-a Zadarske županije na jučerašnjoj sjednici je donijelo odluku da Općinski odbor HDZ-a Lišane Ostrovičke ponovi glasovanje o izboru kandidata za načelnika. Naime, u prvom glasovanju rezultat je bio 6:6. Kandidati su aktualni načelnik Ivica Musić i nekadašnji načelnik Zvonimir Nimac, aktualni predsjednik OO HDZ-a Lišane Ostrovičke.
 Izbor lišanskog kandidata za načelnika u općini budi veliki interes javnosti, u 24 godine promijenilo se čak osam načelnika (pok. Ive Lepur, Ivan Nimac, Nediljko Nimac, Magdalena Mamić, Zvonimir Nimac, Željko Mijić, Ivana Dević, Ivica Musić), što je apsolutni rekord u Hrvatskoj. Štoviše, u 24 godine niti jednom se nije dogodilo da općinski čelnik odradi dva mandata za redom. Hoće li aktualni načelnik Ivica Musić prekinuti taj niz odlučit će OO HDZ-a, čiji je predsjednik Zvonimir Nimac, Musićev protukandidat. Kako trenutačno stvari stoje s rezultatom 6:5 zasad je u prednosti Musić. Naime, županijsko predsjedništvo HDZ-a donijelo je odluku da jedan član lišanskog odbora, koji je za Nimca, nema pravo glasovanja.
Zanimljiv je kod HDZ-a i slučaj Davora Lončara koji je načelnikom Općine Poličnik postao prije 22 godine i to s mjesta prvog predsjednika Općinskog vijeća. Iako slovi kao jedan od najuspješnijih hrvatskih načelnika, Lončar još nije službeni HDZ-ov kandidat. Hoće li biti samo saborski zastupnik ili će obnašati obje dužnosti, u utorak navečer na sjednici Općinskog odbora nije donijeta konačna odluka, barem za javnost.
U Viru i Kukljici HDZ će ići sa svojim kandidatom za načelnika i listom za Općinsko vijeće, dok će u Tkonu na otoku Pašmanu HDZ najvjerojatnije imati samo kandidacijsku listu za Vijeće.