Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Skrb o nacionalnom identitetu

Autor:

29.04.2009. 22:00
Skrb o nacionalnom identitetu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Družba braća hrvatskoga zmaja, zmajski stol u Zadru, organizirala je u utorak navečer u crkvi Sv. Donata koncert povodom obilježavanja mučeničke smrti hrvatskog bana Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana.
Uvodnu riječ kazao je dr. sc. Josip Faričić, pročelnik Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, napomenuvši kako je potrebno obilježavati ovu obljetnicu, ne zato da bi se vraćali u prošlost ili živjeli u njoj, već da bi se znali danas suočiti s problemima”.
– Njih ne prizivamo radi prošlosti, već u njima vidimo moralne svjetionike, istaknuo je Faričić napomenuvši kako Družba na poseban način, brojnim inicijativama, skrbi o hrvatskoj prošlosti. Jedna od takvih inicijativa je i nedavno postavljeni spomenik kralju Zvonimiru u Kninu. Faričić je također progovorio o vremenu globalizacije u kojem živimo, te istaknuo potrebu skrbi o nacionalnom identitetu. Kao stožere, kojih se nikad ne bismo smjeli odreći, naveo je kršćanstvo i nacionalnu svijest.
Prof. dr. sc. Stijepo Obad, redoviti profesor u miru, podsjetio je na vrijeme i okolnosti u kojima su živjeli i djelovali ban Petar Zrinski i knez Fran Krsto Frankopan.
– U to doba, i prije i poslije toga, hrvatski narod je podijeljen, istaknuo je Obad, dodavši kako se tada “govorilo da ovaj narod nema budućnosti”. Potom je opisao način smaknuća Zrinskog i Frankopana, kazavši kako je riječ o neviđenom načinu pogubljenja. Obad je pozdravio gradnju crkve hrvatskih mučenika u Udbini, a za kraj je kazao kako “onaj tko služi svom narodu i zalaže se za njegovo sveukupno dobro, taj sigurno neće biti zaboravljen u svome narodu”.
Na koncertu u Sv. Donatu nastupila su dva zbora, Mješovito pjevačko društvo “Condura Croatica”, pod ravnanjem prof. Ive Nižića, a uz pratnju na klaviru prof. Tomislava Košte, te Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić”, pod ravnanjem prof. Jurice Šoše.
Sam koncert otvorili su Ivana Šoša na violini i Jurica Šoša za klavirom. Obilježavanju 338. obljetnice mučeničke smrti Zrinskoig i Frankopana prisustvovali su brojni uglednici, među ostalim zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, saborska zastupnica Ana Lovrin, i mnogi drugi.