Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mlade će ugostiti 90 župa Zadarske nadbiskupije

Autor: Marija Ćurko

29.04.2010. 22:00
Mlade će ugostiti 90 župa Zadarske nadbiskupije

Foto: Zvonko KUCELIN



Za smještaj najviše se odazvala župa Puntamika koja će primiti 928 mladih. Na župi Belafuža smjestit će se 807 mladih, a u Privlaci 798. Najviše mladih dolazi kako je bilo i za očekivati iz Zagreba, 4.111 i iz BiH 4.200


U dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru jučer je održana konferencija za medije u povodu održavanja Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru, 8. i 9. svibnja. Na konferenciji su predstavljene i kape koje će dobiti sudionici susreta, a također su i naznačeni pravci dolazaka hodočasnika i procesije, parkirališna mjesta autobusa te niz drugih konkretnih podataka o susretu.
– Sad je u tijeku “uštimavanje” 1500 volontera. Prošli vikend je u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održan seminar fra Zvjezdana Linića na kojima su oni dobili svoje zadatke, a don Igor Ikić svaku večer uoči susreta, određuje konkretna zaduženja koje će obavljati volonteri. Susret mladeži će biti prepoznatljiv po brojnim volonterima koji će dočekati hodočasnike. Snimljena je himna susreta, kao i originalna misa koja će se prvi put izvoditi na susretu mladeži. U tijeku je intenzivno uređenje grada Zadra, Sportsko-rekreacijski centar Višnjik se dotjeruje, a s Poglavarstvom Grada Zadra smo dogovorili da se ovaj grad uredi kao za svečane trenutke.
– Sveukupan broj koji se očekuje na susretu je oko 30.000 ljudi, naveo je don Šimun Šindija zahvalivši se svojim suradnicima koji su pomogli pri unošenju podataka od obitelji koje smještaju hodočasnike.
– Drage ljude grada Zadra i svih naših župa bih zamolio za strpljenje, gostoljubivost, uslužnost i razumijevanje. Ti mladi će ponijeti od nas sliku i svjedočanstvo kršćanstva, kršćanske ljubavi naše zadarske Crkve, grada Zadra i ostalih naših župa i mjesta. Za smještaj najviše se odazvala župa Puntamika koja će primiti 928 mladih. Na župi Belafuža smjestit će se 807 mladih, a u Privlaci, 798. Najviše mladih dolazi kako je bilo i za očekivati iz Zagreba, 4111, i iz BiH, 4200, zaključio je voditelj Odbora za smještaj.              
– U suradnji s policijom smo odredili četiri dolazne rute u grad Zadar. To su dva izlaza s autoceste Zadar-Istok i Zadar-Zapad, zatim jedan magistralni pravac iz smjera Šibenika i onaj od Rijeke prema Zadru. Preporuka je da mladi dođu u Zadar najkasnije do 11 sati. Volonterska služba u suradnji s policijom odredila je parkirališna mjesta za autobuse kojih će biti negdje oko 550. Odatle će mladi imati prigodu propješačiti do Poluotoka. Od 11 do 14 sati u Zadru će biti otvorene sve crkve, muzeji i sve ono što se može ponuditi kao kulturno i duhovno bogatstvo kako bi mladi mogli upoznati grad. U 14 sati mladi će se okupiti na Forumu na mjestu gdje smo dočekali papu Ivana Pavla II., 2003. godine. Tu će se formirati procesija s križem mladih koji smo dali ovih dana ukrasiti, i zastavom Susreta. Procesija će krenuti prema Sportsko-rekreacijskom centru Višnjik gdje će biti održan središnji događaj, dakle sveto misno slavlje. Službeni program na Višnjiku počinje u 16.30 sati i to molitvom krunice koju će predvoditi mladi iz naših metropolija zajedno sa sjemeništarcima. Nakon molitve krunice, pozdravni govor uputit će zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić. Zatim će govoriti mons. Ante Ivas, predsjednik vijeća HBK za mlade. Misno slavlje u 18 sati predvodi mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Nakon misnog slavlja predviđeno je da mladi krenu prema autobusima, gdje će ih dočekati volonteri iz svih župa u koje idu kao gosti. Potom slijedi smještaj po obiteljima, a u nedjelju 9. svibnja bit će zajedničko misno slavlje, upoznavanje i predstavljanje domaćina i gostiju po župama. Bit će zajednički objed i u popodnevnim satima, oko 16 sati, mladi će otputovati svojim kućama, kazao je don Zdenko Dundović istaknuvši kako je 90 župa ugostilo hodočasnike. 


 UKRASITI DIONICU KUDA PROLAZI KRIŽ MLADIH




Molimo naše građane, osobito one koji žive u Širokoj ulici, na Narodnom trgu i uz trasu kojom će mladi ići pješke prema Višnjiku, kao što je Ulica Stjepana Radića, da ukrase tu dionicu puta. Križ koji će mladi nositi je dotjeran, sada ga dovršava akademski kipar Dragan Kwiatkowski, kazao je mons. Ivan Mustać.


 U ZADAR STIŽE OKO 22 TISUĆE MLADIH KATOLIKA


 Sustav prijava je zatvoren. Naime, na ovome susretu se prvi put koristio sustav prijava putem interneta. Uveli smo i neka ograničenja glede dobi, tako da mogu sudjelovati samo mladi od 16 godina pa naviše. Do sada se prijavilo 21.523. U tijeku je njihov razmještaj po župama. Do kraja tjedna župnici će dobiti izvještaj koji mladi iz koje župe dolaze k njima tako da mogu dogovoriti program. Jedan dio mladih bit će samo jedan dan. Simulacija u kojoj smo pripremali smještaj bila je oko 20.700. Naši dragi župnici kojima ovom prilikom od srca zahvaljujem i molim za oproštenje ako smo ih malo više opteretili s ovim, prikupili su oko 21.300 mjesta za smještaj. Jedan dio mladih, oko 600, što je negdje oko deset autobusa, dolazi izvan sustava prijava i ostaju samo jedan dan. Sveukupan broj mladih koji će doći u grad Zadar je oko 22.000.