Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Narod ga je za života i nakon smrti smatrao svecem

Autor: Marija Ćurko

29.04.2010. 22:00
Narod ga je za života i nakon smrti smatrao svecem

Foto: Filip BRALA



Blaženi Jakov Zadranin bio je osobito pobožan prema Kristovoj muci i Djevici Mariji, vršio je pokornička djela, predavao se dugotrajnoj molitvi i kontemplaciji, pa je više puta padao u zanose, odnosno ekstaze


U utorak je u crkvi Sv. Frane u Zadru proslavljen blagdan Blaženog Jakova Zadranina. Misno slavlje predvodio je gvardijan fra Drago Ljevar.
– Blaženi Jakov Zadranin u dokumentima je zapisan kao Ilirski (Illyricus), Zadranin (a Jadera, di Zara), Slaven (Schiavone), Dalmatinac i slično. U gradiću Bitettu, Jakov je živio i umro. Svi se životopisci slažu da je bio Hrvat, čak su mu zapisali ime roditelja, Leonardo i Beatrica. Jakov je rođen u Zadru. Mlad je stupio u franjevački red u samostanu Sv. Frane u Zadru. Nije bio svećenik, nego samo redovnik. Kad je kustos (zamjenik provincijala) trebao poći na generalni kapitul Reda, Jakov ga je pratio i nakon kapitula zaželio ostati u Provinciji sv. Nikole biskupa u Bariju. Živio je u raznim samostanima, bio je čovjek molitve i vrlo marljiv u svojim svakodnevnim poslovima. Radeći u kuhinji i spremajući braći hranu stalno je živio u Božjoj prisutnosti, a sam pogled na vatru, koju je ložio i na njoj kuhao, poticao ga je na razmišljanje o prolaznosti svijeta i o paklenim mukama.
Bio je osobito pobožan prema Kristovoj muci i Djevici Mariji, vršio je pokornička djela, predavao se dugotrajnoj molitvi i kontemplaciji, pa je više puta padao u zanose, odnosno ekstaze. Bog ga je još za života obdario karizmama proroštava i čudesa. Sveto je predao svoju plemenitu dušu Gospodinu, 27. travnja 1490. godine u samostanu u Bitettu, nedaleko Barija. Samostan u Bitettu ima cijeli prostor posvećen Jakovu.
Narod ga je za života i nakon smrti smatrao svecem, tako da su mnogi vjernici prema njemu odmah počeli iskazivati štovanje i zazivati ga u svojim molitvama. Sagrađena je posebna kapela u kojoj se čuva njegovo tijelo. Papa Klement XI. odobrio je njegovo štovanje 1700. godine za cijeli franjevački red. Leon XIII. dopustio je da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji, a najnoviji Časoslov i Misal franjevačkih zajednica hrvatskoga jezičnog područja donosi tekstove za liturgijsko štovanje blaženog Jakova, rekao je u propovijedi, fra Drago Ljevar. Na kraju svog obraćanja vjernicima uputio je na potrebu traženja Božjeg kraljevstva u životu tumačeći Evanđelje o dragocjenom biseru: “Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.”