Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

San prognanika

Autor: Nikola Markulin

29.04.2010. 22:00
San prognanika

Foto: Filip BRALA



Ogranak Matice  hrvatske u Zadru u srijedu je  navečer ugostio Anu Birkić,  pučku pjesnikinju koja je u  organizaciji Udruge Žene u  Domovinskom ratu Zadranima predstavila svoj zbirku pjesama “San prognanika”.
Knjigu su predstavljali Ivica  Matešić-Jeremija, zadarski  publicist, Vesna Matešić i autorica. Svečanost su svojim  nastupima uveličali ženska  klapa “Citadela” iz Biograda,  klapa “Težaci” iz Paljuva i pjevači KUD-a “Vinac” iz Stankovaca. Anine su pjesme čitale Tamara Šoletić i Gabrijela  Meštrović, glumice Kazališta  lutaka Zadar.
– U jednom strašnom povijesnom trenutku terminom  prognanik u Hrvatskoj je obilježeno više od 500.000 ljudi.  Taj je pojam odredio trinaestogodišnju pokoru i životnu  sudbinu prognanih, ali i onih  generacija koje su se u progonstvu rodile. Ana Birkić je  jedna od njih, sve svoje strahove, čežnje, molitve i snove  stavila je u svoje stihove. Obaveza je svakog naroda da svoje  patnje i stradanja ne zaboravlja, a naša je Ana to zapisala jer ono što se ne zapiše  kao da se nije ni dogodilo,  kazala je pozdravljajući prisutne Ivana Haberle, predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu.
– Umjetnost je nadmoćnija  od svih svojih suparnika, a  tako je i s poezijom Anke  Birkić. U ovom vremenu zaborava i izvrtanja u ovim će  pjesmama sklonište naći jedna zauvijek nestala Hrvatska. Anka za nas vrijeme Domovinskog rata i stradanja  našeg naroda spašava od zaborava, o zbirci pjesama “San  prognanika” je kazao Ivica  Matešić-Jeremija.