Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Utajio najmanje 300 tisuća kuna poreza

Autor: Suzana Bandić

29.04.2010. 22:00
Utajio najmanje 300 tisuća kuna poreza


Deliju se sumnjiči da je za pomaganje u poslovima posredovanja u pronalasku kupaca nekretnina na području Istre dobio iznos oko 535 tisuća eura što nije prijavio Poreznoj upravi niti platio porez od najmanje 300 tisuća kuna. Za isto djelo prije 13 mjeseci prijavljeni su Ivan Matak i Želimir Morović


Zbog utaje poreza na dobit zarađenu trgovanjem nekretninama u Istri protiv 44-godišnjeg Ivice Delije zvanog Dela iz Bibinja u četvrtak je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.
Njega se sumnjiči da je 25. rujna 2006. godine za pomaganje u poslovima posredovanja u pronalasku kupaca nekretnina na području Istre dobio iznos oko 535 tisuća eura. Delija zaradu nije prijavio nadležnoj Poreznoj upravi, niti je platio porezne obveze pa je time Ministarstvo financija oštetio za najmanje 300 tisuća kuna. Policajci Odsjeka gospodarskog kriminaliteta zadarske policije, kako neslužbeno saznajemo, razotkrili su ga nakon što su za isto djelo prošle godine prijavili dvojicu 51-godišnjaka: umirovljene časnike Hrvatske vojske Želimira Morovića i Ivana Mataka s kojima je Delija surađivao.
Podsjećamo, njihova prijava rezultat je višemjesečne kriminalističke istrage  Odsjeka gospodarskog kriminaliteta zadarske policije, koji su utvrdili da su Morović i Matak posredovali u prodaji nekretnina u istarskom Vodnjanu u razdoblju od 21. rujna do 15. prosinca 2006. godine. Za to su dobili proviziju od preko 17 milijuna kuna koju nakon toga nisu prijavili Poreznoj upravi.
Morović i Matak su, kako je tada utvrđeno, od privatnih vlasnika kao fizičke osobe izravno kupovali vrijedna zemljišta na području Vodnjana za tvrtke Ilirija 2 i Ilirija 3 iza kojih, navodno, stoji nizozemski Fond za nekretnine Coorporatie Emac Illyrian Land Fond (CEILF), a Delija im je navodno pomagao u pronalasku kupaca.
Inače, sva trojica muškaraca dobro su poznati Zadranima. I dok se Matakovo ime spominjalo se u kontekstu Domovinskog rata i u ulozi menadžera Ivice Iće Sikirića, Morovićevo  uz Mađara Attilu Laszla Kerekesa, direktora i člana Uprave tvrtke „Ametist d.o.o”, koju su njih dvojica s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna osnovali prije šest godina, Deliju zadarska javnost pamti po incidentu na Kolovarima s dožupanom Stankom Zrilićem 3. svibnja prošle godine. On i njegov prijatelj tada su zaradili prekršajne prijave i zabrane približavanja Zriliću, a nakon što ih je on policiji prijavio jer su ga, kako je ispričao,  presreli na stepenicama nedaleko kluba Medussa te ga izvrijeđali.