Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrijedan doprinos afirmiranju tradicionalne filozofije

Autor: Nikola Markulin

29.04.2010. 22:00
Vrijedan doprinos afirmiranju  tradicionalne filozofije

Foto: Filip BRALA



“Transcedentalna filozofija i odrednice moderne” naslov je nove knjige  dr. sc. Samira Arnautovića koja je u srijedu navečer predstavljena zadarskoj javnosti i  akademskoj zajednici u  svečanoj dvorani Sveučilišta u  Zadru. Predstavljanje knjige  organiziralo je Hegelovo  društvo. O knjizi su govorili  prof. dr. sc. Jure Zovko, redovni profesor Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru,  Ante Sesar, predsjednik Hegelovog društva u Hrvatskoj,  mr. sc. Nives Delija-Trešćec, te  autor.
– Knjiga profesora Arnautovića zavrjeđuje posebnu  pažnju iz razloga što živimo u  vremenu modernizacije i krize identiteta. Ona je dobrodošao  pokušaj traženja odgovora na  pitanje što nam ostaje od potrage za smislom jer se postmodernizam odrekao metafizike. Intencija djela jest promišljanje moderne iz perspektive tarnscendentalne filozofije. Autor u tom pothvatu  surađuje s klasicima poput  Kanta, Schellinga, Husserla…  Posebno je autoru od pomoći  bila Kantova filozofija. Najzad, u transcendentalnoj se  filozofiji nalaze pretpostavke,  tvrdi autor, za razumijevanje  kulture i ishodišta moderne,  kazala je o knjizi “Transcedentalna filozofija i odrednice  moderne” Nives Delija-Trešćec.
Sesar, za kojeg je Zovko  ustvrdio kako je jedan od najboljih poznavatelja filozofije u  nas, je naglasio kako je djelo vrijedan doprinos afirmiranju  tradicionalne filozofije, te kako autor u njemu pokušava  prepoznati misaono ishodište  važnih točaka moderne.
Profesor Zovko je za autora  kazao kako svoje radove objavljuje u najelitnijim europskim filozofskim časopisima i  kod najuglednijih izdavača.
– Smatram da nam ova knjiga dolazi kao melem na ranu u  vremenu u kojem je zavldala  pošast detranscendentalizacije. Na našu bismo europsku  modernu, kojom se autor bavi, trebali biti ponosni i nju bismo trebali proučavati iz dubine duše. Upravo suprotno  onom što čine oni filozofi,  poput slavnog nam kolege iz  susjedne države, kakvih se trebamo čuvati, između ostalog  je kazao profesor Zovko.