Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Izum na dar”

29.04.2011. 22:00
“Izum na dar”


U ponedjeljak u  Gradskoj knjižnici Zadar s  početkom u 11 sati otvorit će  se izložba pod nazivom “Izum  na dar” koju od 2. do 7. svibnja  2011. postavljaju najpoznatiji  hrvatski inovatorski par Rade  i Dragica Nekić iz PTO Nekić  Biograd na Moru. Darovnu  izložbu će otvoriti izaslanik  predsjednika RH Ive Josipovića prof. dr. sc. Boris Cota s  Ekonomskog fakulteta Zagreb, posebni Predsjednikov  savjetnik za gospodarstvo.
Na ovoj jedinstvenoj izložbi  će biti prikazano te ponuđeno  građanima na korištenje oko  180 izuma, inovacija i recepata Rade Nekića, inovatora,  vlasnika 201 europske i svjetske medalje, dobitnika Zlatne  povelje Udruge inovatora Zadarske županije za ukupan  doprinos razvoju inovatorstva. Rade je od Svjetske  udruge inovatora dobio Srebrni križ s plavom vrpcom i  titulu međunarodnog viteza  za inovatorstvo. To je najviše  priznanje koje može dobiti jedna osoba.
– Na izložbi u Gradskoj  knjižnici javnosti će biti pokazani izumi i inovacije u širokom rasponu; od onih koji  ulaze u područje tehničkih,  preko dijagnostičkih do ljekovitih pripravaka i pripravaka za njegu tijela te  prehrambenih proizvoda s dodatkom ljekovitog bilja, nabraja Nekić.
Izložene inovacije Rade i  Dragica Nekić nude bez uvjeta, a među njima naći će se i  recept za kruh s ljekovitim  biljem, sladoledi i marmelade  s ljekovitim biljem, ulje za  masažu, ljekovite masti, sirupi  za piće, biljne mješavine, med,  tinkture, spavalica, opuštalica, mozgalica, pamtilica, radilica, disalica, usisivač negativnih zračenja, tumorski poništavač, regulator tjelesne  težine…
– Darujemo svoje najbolje  izume isključivo hrvatskom  gospodarstvu. Uvjeti su jedino  da će ih dobitnik izuma legalno i proizvoditi te da ni po  kakvim uvjetima ne može prodati licenciju. Jedna osoba  može najviše uzeti pet komada iz bilo koje od devet  grupacija te jedan uređaj, pojašnjava Rade Nekić koji nema premca kada su u pitanju  prirodni ljekoviti pripravci.
Razumijevajući prirodu i  živeći u skladu s njenim zakonitostima, Nekić je uspio  intuitivno pokupiti ono najbolje što priroda pruža te je  proizveo cijelu paletu ekoproizvoda za jačanje organizma i rješavanje brojnih zdravstvenih poteškoća.