Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sposobnost osjećaja za materijal i podlogu

29.04.2011. 22:00
Sposobnost osjećaja za materijal i podlogu


U Caffe galeriji  Đina postavljena je nova  izložba. Autorica Marijana  Jakelić predstavila se u četvrtak navečer prijateljima i  svim posjetiteljima Đine neobičnom izložbom kakva se u  Zadru rijetko viđa.
Marijana Jakelić studirala  je na Royal collage of art &  knoweledge  Tasmania, smjer  dekorativni infantilizam. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim  izložbama u zemlji i inozemstvu, a njezina  djela nalaze se u brojnim  privatnim zbirkama diljem  svijeta.
– U životu se često pozivamo na intinuitivne spoznaje. Ono što intuiramo kod  nekog umjetničkog djela nije  niti prostor niti vrijeme, nego  karakter i individualna fizionomija. Čovjek je, a posebno umjetnik, malo čudo.  On je nesaglediv u svojim  maštanjima i kreativnim sposobnostima, modificiranja  ideja, riječi, oblika, prostora i  atmosfere. Autorica je sposobna osjetiti stvarnost materijala i podloge, ali jednako  tako i sagledati veličinu i  snagu vlastite nakane, energije koju potiče i održava,  rekla je Maja Pavin Radaljac  otvarajući izložbu. Govoreći  o stvaralaštvu Marijane Jakelić istaknula je kako ne  postoji izravni kontinuitet u  motivu, no postoji dovoljno  snažan instinkt za održavanjem rada što je u ovom  slučaju pravi i postojan modus. Umjetnica ima vlastito  stanje sna, sna otvorenih  očiju u kojem se od brojnih  slika u umjetnička djela pretvaraju samo one koje imaju  dovoljno snage.
– Svi se bitni elementi umjetnosti nalaze u snu,  međutim san je kaotičan proces, slične stabilnosti, reda  povezanosti, mjere osim onda  kad se u taj kaos uvede red,  onda nastaje identitet, zaključila je Pavin Radaljac  proglasivši izložbu otvorenom.