Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vjenčanje pratilo dvije milijarde gledatelja

29.04.2011. 22:00
Vjenčanje pratilo dvije milijarde gledatelja


Kraljica Elizabeta II. proglasila je neposredno prije vjenčanja princa Williama i Kate Middleton vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea


Britanski princ William (28) i pučanka Kate Middleton (29) vjenčali su se u petak u Westminsterskoj opatiji, mjestu krunidbe bitanskih kraljeva od 1066. godine, u nazočnosti kraljevske obitelji, obitelji mladenke te brojnih okrunjenih glava iz čitavog svijeta, političara, prijatelja mladog para i drugih uzvanika.
Ceremoniju koja je trajala oko sat vremena vodio je nadbiskup od Canterburija Rowan Williams koji ih je proglasio vjenčanima riječima: “Objavljujem da su muž i žena”.
Middleton je prva pučanka u 350 godina koja se udala za princa u najužem nasljednom redu za britansku krunu. Na vjenčanju je nosila tijaru iz kraljevske kolekcije i zaručnički prsten od dijamanata i safira koji je nekada pripadao Williamovoj majci princezi Diani.
Neposredno pred vjenčanje otkrivena je jedna od najbrižnije skrivanih tajni – vjenčanica koju je nosila Kate Middleton djelo je dizajnerice Sarah Burton iz kuće preminulog britanskog modnog dizajnera Alexandera McQueena. Middleton je odabrala tradicionalni kroj od svile i satena boje slonovače s aplikacijama i rukavima od čipke i dugim šlajerom te muslinskim velom preko lica.
U opatiji su, uz kraljicu Elizabetu, među 1900 uzvanika bili političari poput britanskog premijera Davida Camerona te zvijezde među kojima i nogometaš David Beckham i njegova supruga Victoria, pjevač Elton John te brojni pripadnici kraljevskih obitelji Europe.
Kraljica Elizabeta II. proglasila je neposredno prije vjenčanja princa Williama i Kate Middleton vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea.
William, sin princa Charlesa drugi je u redu nasljeđivanja prijestolja.
Za praćenje društvenog događaja godine akreditirale su se tisuće novinara, a vjenčanje je, po procjenama, pratilo do dvije milijarde gledatelja širom svijeta.
 


Čestitke uputili i Zadrani




ZADAR – Za sve one koji su s nestrpljenjem iščekivali vidjeti tu  kraljevsku vjenčanicu, da saznaju tko će se rasplakati na ceremoniji, kako  će se mladenci gledati, poljubiti… pobrinuo se zadarski Maraschino bar,  koji je jedini u Zadru građanima ponudio organizirano praćenje vjenčanja.  Jučer je tako prostor Maraschino bara bio prigodno uređen, a za sve je  posjetitelje bio organiziran Royal Wedding chrashes.
– Danas uz izravan prijenos kraljevskog vjenčanja na velikom platnu  imamo organiziran i “royal breakfast” gdje svakog gosta uz kavu ili čaj  častimo i malim kraljevskim doručkom, odnosno engleskim keksićima od  maslaca. Također, svi posjetitelji mogu se upisati u knjigu gostiju gdje  mogu ostaviti svoje želje i pozdrave novopečenom paru, a mi ćemo tu  knjigu skenirati i s prijevodom proslijediti Engleskom veleposlanstvu, koje  će sve te želje prenijeti mladencima, kazala je Anđela Strmota iz  Maraschino bara, istaknuvši kako je cilj ovog događaja bio omogućiti  svakom da nepozvan dođe na kraljevsko vjenčanje.
No, kako je pojasnila Strmota, nije slučajno da je ovaj događaj  organiziran upravo u Maraschino baru, jer poveznicu su pronašli u  činjenici da se upravo na kraljevskom dvoru u Londonu još u davnoj  povijesti pio zadarski liker Maraschino.
Anita ĆUSTIĆ