Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zastupati pravedan i istinit pogled prema povijesti

29.04.2011. 22:00
Zastupati pravedan i istinit pogled prema povijesti


U povodu obilježavanja 340 godišnjice mučeničke smrti hrvatskoga bana Petra Zrinskoga i kneza Frana Krste Frankopana u četvrtak je u dvorani sjemeništa Zmajević održana akademija družbe “Braća hrvatskog zmaja”. Akademija je otvorena glazbenim dijelom programa u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Condura. Pozdravni govor održao je dr. sc. Zlatko Begonja, pročelnik Zmajskog stola u Zadru, dok je predavanje povodom obilježavanja obljetnice smrti dvaju hrvatskih velikana održao gospićko-senjski biskup mons. dr. sc. Mile Bogović, Zmaj od Krbave.
U svom uvodnom govoru dr. sc. Zlatko Begonja  povezao je sudbinu bana Zrinskog i kneza Frankopana sa sudbinom hrvatskih generala kojima su nedavno dosuđene višegodišnje zatvorske kazne u Haagu.
– Ban Petar Zrinski i knez Frank Krsto Frankopan hrabro su živote podarili na oltar domovine. Svojom sudbinom nagovijestili su sudbinu mnogih sljedbenika u borbi za očuvanje i oslobođenje domovine. Ovaj susret prilika je da povučemo paralelu s nedavnim događanjima u Haagu gdje se našim generalima dugotrajno sudilo na tuđinskim sudovima te im se nepravedno presudilo, istaknuo je Begonja koji je naglasio kako je prema povijesti uvijek potrebno zastupati pravedan i istinit pogled jer poštujući prošlost poštujemo sadašnjost te stvaramo bolje pretpostavke za budućnost.
Begović je svoje predavanje na akademiji također započeo odnosom prema povijesti istaknuvši kako je povijest važno spašavati, a ne zatvarati stranicu prošlosti dok je nismo do kraja istražili i vrjednovali.
– Spašavati povijest znači spašavati istinu. Treba se čuvati onih koji okreću nepročitane listove povijesti, takvi šire jedna pravila za male narode, a druga za velike, jedna za siromašne, a sasvim drugačija za bogate, kazao je Bogović. Također je nadodao kako se povijest mora gledati od njenih početaka i u cijelom kontekstu, a njegova aluzija podsjetila je na nedavnu presudu generalima Gotovini i Markaču kada je sudac Orie rekao kako presudu ne donosi u kontekstu Domovinskog rata nego samo u kontekstu akcije Oluja. Nakon ovog uvoda Bogović je govorio o povijesti Hrvatske u 17. stoljeću te o sudbinama Zrinskog i Frankopana čitajući i izvatke iz njihovih pisama pisanih u zatvoru voljenim osobama.
Na predavanju se okupio popriličan broj zainteresiranih slušatelja, a u prvom redu sjedila je i saborska zastupnica Nevenka Marinović.