Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Povijesni razvoj glagoljaškog pjevanja u Velom Ižu i Radovinu

Autor: Ante Rogić

29.04.2013. 22:00
Povijesni razvoj glagoljaškog pjevanja u Velom Ižu i Radovinu


Ovog četvrtka u 18 sati u crkvi sv. Donata javnosti će biti predstavljene dvije jedinstvene multimedijske monografije – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje Zadarske nadbiskupije: Veli Iž i Radovin. Riječ je o izdanjima Hrvatske udruge “Pjevana baština” i Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu koje su ostvarene potporom Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i Grada Zadra, a prve su u planiranoj seriji monografija o glagoljaškom pučkom crkvenom pjevanju Zadarske nadbiskupije što će još obuhvatiti mjesta Kolan, Tkon, Kali i neka druga. Udruga “Pjevana baština” već je izdala takve multimedije za Šibensku biskupiju (Vodice, Jezera, Stankovci, Zaton, Prvić-Šepurina…).
Multimedijska monografija o glagoljaškom pjevanju Velog Iža autora Livija Marijana, rođenog Veloižanina, profesora etnologije i filozofije, sadrži knjigu, dokumentarni film (DVD) i tri nosača zvuka s 112 napjeva. U knjizi je opisana povijest mjesta i župe Veli Iž, jedne od najstarijih glagoljaških župa u Zadarskoj nadbiskupiji, zatim glagoljaška pisana baština, popis i podatci o popovima glagoljašima, kojih je u Velom Ižu u povijesti ukupno bilo 140 od 14. st. do danas, te opis crkvenih i pučkih običaja.
Najveći dio napjeva snimljen je uživo na samom bogoslužju kroz posljednjih dvadesetak godina. Dokumentarni film prati sadržaj knjige, a donosi razgovore s pjevačima i župnikom, videosnimke raznih crkvenih svečanosti snimljenih tijekom 90-ih godina 20. stoljeća u Velom Ižu kao i nastupe glagoljaških pjevača iz Velog Iža na Međunarodnoj smotri folklora i Pasionskoj baštini u Zagrebu. Film obiluje prikazom glagoljskih klesanih i pisanih spomenika te povijesne i umjetničke baštine župne crkve sv. Petra i Pavla.
Monografiju o glagoljaškom pjevanju župe Gospe od Zdravlja u Radovinu napisali su zajedno Livio Marijan i dr. Dragan Nimac. Sadrži presjek povijesnog razvoja glagoljaškog pjevanja na zadarskom području, osobito od vremena uspostave mira između Venecije i Turaka, kada se u zadarskom zaleđu organiziraju naselja i župe te život stabilizira.
 Na predstavljanju u crkvi sv. Donata nastupit će pjevači iz Velog Iža i Radovina, bit će prikazani i isječci iz DVD filmova, a govorit će nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, dr. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta, dr. Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku – Zagreb, dr. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, autor prof. Livio Marijan te dr. Dragan Nimac, predsjednik Hrvatske udruge “Pjevana baština” iz Zagreba kao izdavač i suautor monografije Radovin.