Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stari, klizavi lavdarski kamen zamijenit će istarski

29.04.2017. 22:00
Stari, klizavi lavdarski kamen zamijenit će istarski


Mnogi zadarski turisti ostaju zadivljeni šetnjom po Poluotoku, posebno po onim dijelovima gdje su pločnici još uvijek popločani starim lavdarskim kamenom iako upravo te kamene ploče često znaju biti uzrokom mnogih problema. Naime, zbog vremena i vremenskih neprilika, lavdarski se kamen izlizao pa su te ploče često klizave i problematične za hodanje, posebno kad padne kiša. Lavdarski kamen vađen je s otoka Lavdare i prepoznatljiv je po svojoj boji i sjaju, ali nakon zatvaranja kamenoloma više nije dostupan te su gradske vlasti odlučile zamijeniti ga istarskim kamenom iz Kanfanara koji je tvrđi, manje se troši i slabije upija vlagu. Njime je posljednjih godina zamijenjen kamen na nekoliko lokacija na Poluotoku, a pitanje je hoće li tako biti i najesen, kad je planirana rekonstrukcija Poljane pape Aleksandra III. odnosno prostor kod crkve sv. Krševana, te ulica prema Morskim vratima, odnosno “voltu” koja vodi prema brodskom pristaništu.
Tamo je, već dulje vrijeme, nogostup u dosta lošem stanju, kamen je postao jako izlizan, a ploče su se iskrivile.
Iz Gradske uprave su nam potvrdili da je taj dio grada u planovima za uređenje, ali kako s radovima neće počinjati pred sezonu, već krajem ove ili tijekom iduće godine.
– Obzirom da se radi o zaštićenoj jezgri, potrebna je i suglasnost konzervatora i na toj proceduri se radi, potvrdili su nam iz Gradske uprave. Ne zna se još hoće li se te ploče vaditi te vraćati ili će se zamijeniti novim kamenom, a na upit poslan Konzervatorskom odjelu, dobili smo odgovor kako iz Grada nisu zaprimili nikakav službeni zahtjev.
Inače pitali smo u Gradu planiraju li sanirati i Poljanu Šime Budinića koja je u poprilično lošem stanju jer su se, zbog dugotrajnih radova, kamene ploče uprljale, a jedan dio njih je i ispucao.
 – Poljana Šime Budinića je bila mjesto intenzivnih radova zbog obnove Kneževe palače, sada kad su radovi gotovi, tvrtka Čistoća će oprati kamen i pojačano čistiti taj prostor.
Inače, popločavanje ulica lavdarskim kamenom započela je carska Austrija prilikom velikog komunalnog uređenja Zadra. Do danas je u tom izvornom izgledu preživjelo tek nekoliko ulica u Varoši, trg ispred sv. Stošije, jedan dio Kalelarge i nekoliko susjednih ulica. Kamen je slagan u blokovima, debelim i do 30 centimetara i teško ga je izvaditi jer lako puca, pa je za ponovnu upotrebu iskoristivo malo više od pola kamena.
Ostatak kamenih ulica i rive uglavnom je popločan kamenom s Brača koji je stavljan poslije Drugog svjetskog rata.