Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Molitvenicima nije mjesto u policiji

Autor: Siniša Klarica

29.05.2009. 22:00
Molitvenicima nije mjesto u policiji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Radi se o 245 različitih predmeta, od sakralnih predmeta do matičnih, crkvenih knjiga i molitvenika. Sva građa, kako je rekao Pupovac, odmah će biti predana manastiru Krka, gdje će možda jednog dana poslužiti kao eksponat u budućem muzeju. Pupovac je izrazio nadu da će muzej manastira Krka jednog dan biti bogat kao i muzej obližnjeg manastira Krupa


Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko predao je jučer u Obrovcu saborskom zastupniku SDSS-a Miloradu Pupovcu arhivsku građu Srpske pravoslavne crkve – Eparhije dalmatinske koju je MUP prikupio u proteklom razdoblju. Prema riječima Dubravka Novaka, šefa kabineta ministra Karamarka, radi se o građi koja je nestala ili bila sklonjena tijekom rata. Dio te građe ponovno je pronađen zahvaljujući i suradnji MUP-a RH i policije BiH.
 Dio na crnom tržištu
Radi se o 245 različitih predmeta, od sakralnih predmeta do matičnih, crkvenih knjiga i molitvenika. Sva građa, kako je rekao Pupovac, odmah će biti predana manastiru Krka, gdje će možda jednog dana poslužiti kao eksponat u budućem muzeju. Pupovac je izrazio nadu da će muzej manastira Krka jednog dan biti bogat kao i muzej obližnjeg manastira Krupa.
Najvažniji dokumenti su upravo matične knjige vjenčanih, umrlih, rođenih i krštenih te one koje govore o poslovanju crkvenih općina, a koje sve skupa svjedoče o crkvenom životu na ovom području. Za dio građe koji je otuđen prve spoznaje došle su s crnog tržišta. Ostale dokumente i predmete Pupovac je klasificirao kao srednje vrijedne.
Donacija i izbori
Ministar Karamarko odagnao je spekulacije da se predaja građe obavlja u Obrovcu, dan prije izborne šutnje, zbog drugog kruga lokalnih izbora. Po Karamarku, mjesto ove građe nije u policiji nego u knjižnicama i u rukama vjernika i povjesničara. Pupovac je pak odbio pomisli o nekom uključivanju u predizbornu promidžbu govoreći da Obrovac ionako nije njegov teren. Pupovac se pri tom zapitao što bi bilo da je predaja građe izvršena prekjučer, na srpski Spasovdan.
Inače, građu su na početku istrage predale neke osobe koje su je čuvali, ali one osobe koje su otuđile crkvene predmete, kaže Dubravko Novak, nisu dostupne hrvatskom pravosuđu. Dio zasluga, rekao je na kraju Novak, za očuvanje građe imaju i hrvatski vojnici koj su je sačuvali tijekom akcije Oluja.


 NEMA PROBLEMA S BAJIĆEM




Ministar Karamarko potvrdio je kako je pokrenuta istraga nakon medijskim natpisa da su u Deutsche Telekomu prisluškivali navodno i vladine dužnosnike. Karamarko je kao iracionalne konstrukcije odbacio natpise nekih hrvatskih medija da nije u dobrim odnosima s Glavnim državnim odvjetnikom Bajićem. Naprotiv, kaže ministar, njih dvojica su u prijateljskim odnosima i vrlo dobro surađuju. Međutim, na „disciplinsku” će morati djelatnik MUP-a, kaže Karamarko, koji je na Facebooku objavio fotografije s očevida.


 NOVI POSTUPAK U SLUČAJU EDITE RAĐEN


Milorad Pupovac je komentirao navode Amnesty Internationala da se u Hrvatskoj nedovoljno procesuiraju osobe krive za zločine nad Srbima. Iako nije baš sve najbolje, naglašava Pupovac, stvari idu u dobrom smjeru. Primjer je i nedavna odluka Županijskog suda u Zadru kojom se pokreće novi postupak protiv Edite Rađen koja je u odsutnosti osuđena na 15 godina radi navodnog sudjelovanja u zločinu u Škabrnji. Pupovac je posebno pohvalio činjenicu da je sud odobrio ponovno pokretanje sudskog postupka na zahtjev državnog odvjetništva zbog novih dokaza, ali na kome Edita Rađen ne mora biti nazočna.