Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prva katolička bolnica u Hrvatskoj

29.05.2011. 22:00
Prva katolička bolnica u Hrvatskoj


Projekt težak oko 100 milijuna kuna financirao je Bolnički red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Italiji, koji je do sada u 50-ak država širom svijeta osnovao više od 300 zdravstveno-socijalnih ustanova


Predsjednica  Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, apostolski nuncij u u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari i fra Donatus  Forkan, generalni prior Bolničkog reda sv. Ivana od Boga  jučer su u Strmcu nedaleko  Nove Gradiške otvorili katoličku psihijatrijsku bolnicu  “Sveti Rafael”.
Projekt težak oko 100 milijuna kuna financirao je Bolnički red Milosrdne braće sv.  Ivana od Boga sa sjedištem u  Italiji, koji je do sada u 50-ak  država širom svijeta osnovao  više od 300 zdravstveno-socijalnih ustanova.
Uoči otvaranja prve katoličke bolnice u Hrvatskoj premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je sagrađen jedan takav reprezentativni objekt. “Želim da ovo bude mjesto gdje će utočište, nadu i mir  naći i hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a”, rekla je.
Kosor je naglasila kako Hrvatska godišnje za psihijatrijske bolnice iz zdravstvenog  sustava izdvaja 346 milijuna  kuna, te da će bolnica “Sveti  Rafael” imati punu potporu  Vlade, države i resornog ministarstva.
U obnovu i izgradnju popratnih sadržaja na Strmcu,  gdje je nekada bila poznata  bolnica za plućne bolesti, Bolesnički red Milosrdne braće  uložio je stotinjak milijuna kuna, a posao je u njoj našlo  90-ak žitelja Nove Gradiške i  okolice. U bolnici će biti odjel  kronične i akutne psihijatrije,  djelovat će služba za palijativnu skrb, dok će u jednom  dijelu obnovljenoga i  uređenog objekta biti i dnevna  bolnica.
Psihijatrijska bolnica “Sveti  Rafael” uskoro će postati sastavni dio hrvatskog zdravstvenog sustava, a očekuje se da će  prve pacijente primiti početkom srpnja ove godine.
Prije otvaranja predsjednica  Vlade Kosor, apostolski nuncij Cassari te predstavnici Bolničkog reda sv. Ivana od Boga  bili su nazočni svetoj misi koju  je predvodio požeški biskup  msgr. Antun Škvorčević.