Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Rekao mi je da je on tamo spašavao žene i djecu!

29.05.2011. 22:00
Rekao mi je da je on tamo  spašavao žene i djecu!


Mladićev sin novinarima ispred suda prenio je kako mu je otac kazao da je on tamo spašavao žene i djecu i da je njegova zapovijed bila da se evakuiraju žene, djeca i ranjenici. Ratko Mladić mogao bi biti izručen Den Haagu u ponedjeljak ili u utorak


Sin uhićenog  haaškog optuženika Ratka  Mladića, Darko Mladić izjavio je u nedjelju, nakon  posjeta Mladiću u beogradskom specijalnom sudu, kako  mu je otac rekao da on nema  ništa sa zločinom u Srebrenici.
Mladićev sin novinarima ispred suda prenio je kako mu  je otac kazao da je on tamo  spašavao žene i djecu i da je  njegova zapovijed bila da se  evakuiraju žene, djeca i ranjenici.Dodao je i kako će  doći na miting koji u središtu  Beograda organizira Srpska  radikalna stranka u povodu  uhićenja njegovog oca.
Saslušanje Mladića,  uhićenog u četvrtak, pred istražnim sucem odjela za ratne  zločine višeg suda u Beogradu završeno je u petak u  beogradskom specijalnom sudu, nakon čega je sud donio  rješenje o ispunjenosti uvjeta  za Mladićevo izručenje  Haaškom sudu, na šta je Mladićeva obrana najavila žalbu.  Mladić je, kako prenose beogradski mediji, zatražio da  posjeti grob svoje kćeri, nastradale 1994., s čime su se  srbijansko Tužiteljstvo za ratne žločine i istražni sudac  načelno saglasili, ali će konačna odluka o tome ovisiti o  procjeni službi sigurnosti o  sigurnosnom riziku.
Mladićeva obrana najavila  je da će u ponedjeljak podnijeti žalbu na odluku suda o  ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Haaškom tribunalu, a o žalbi odlučuje  tročlano vanraspravno vijeće  specijalnog suda u roku od tri  dana.
Nalog za izručenje potpisuje srbijanska ministrica pravosuđa, nakon čega slijedi  izručenje. Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća  za suradnju s Haaškim sudom  Rasim Ljajić izjavio je kako  datum i vrijeme izručenja  Mladića neće biti priopćeni  zbog sigurnosnog rizika.
 


Suđenje Mladiću trajat će oko dvije godine




Ratko Mladić  mogao bi biti izručen Den Haagu u ponedjeljak ili u  utorak, rekao je sudac ICTY-ja Mehmet Guney turskoj novinskoj agenciji  Anatoliji.
“Mladić bi mogao stići u ponedjeljak ili u utorak. Po međunarodnome  pravu, sudac će ga odmah ispitati”, dodao je Guney, vršitelj dužnosti  predsjednika Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju  (ICTY) u Haagu.
U raspravno vijeće koje će voditi predmet IT-09-92-I “Tužitelj protiv  Ratka Mladića” imenovani su njemački sudac Christoph Flugge kao  predsjedavajući, nizozemski sudac Alphons Orie i južnoafrički sudac  Bakone Justice Moloto.
“Suđenje bi trebalo trajati godinu i pol do dvije godine”, rekao je  Guney, napominjući da će to ovisiti o mogućem kašnjenju u predaji  dokumenata i dokaza koje će strane podnijeti.


 


Optužnica


Optužnica Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene  na području bivše Jugoslavije tereti bivšeg zapovjednika vojske  bosanskih Srba Ratka Mladića  (69) u 15 točaka za genocid,  sudjelovanje u genocidu, zločine  protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene  tijekom rata u Bosni i Hercegovini.


 


Različite reakcije o uhićenju Mladića


Vijest o uhićenju Ratka Mladića različito je prihvaćena u Hrvatskoj i  Srbiji. U Hrvatskoj je većina građana, njih 40 posto, zadovoljna, 29  posto je oduševljeno, no ima i pet posto onih kojima je ta vijest teško  pala, većinom u Lici i na Banovini: tri posto takvih je ogorčeno, a dva  posto nezadovoljno uhićenjem Mladića. Prema istraživanju Dnevnika  Nove TV i agencije Ipsos Puls, provedenom istodobno u Hrvatskoj i  Srbiji, u Srbiji su reakcije drukčije. Tamo je svaki treći građanin ogorčen,  25 posto ispitanika je nezadovoljno uhićenjem, a zadovoljno je samo 10  posto ispitanih.
U Srbiji Mladića čak 51 posto ispitanika smatra herojem, a 56 posto  Srba smatra da su srpske tajne službe pomagale u skrivanju Mladića,  premda predsjednik Boris Tadić smatra da su to gluposti.


 


Strah u obitelji bjegunca Hadžića


“Nitko nas, od trenutka  uhićenja Ratka Mladića  nije zvao, niti se oko nas, bar zasada, događa bilo  što neuobičajeno. Sama vijest da je Mladić  uhvaćen nas je potresla, ne samo zato što znamo  da je sada preostalo još samo Goranovo  hapšenje”, govori Goranka Meseldžija, sestra  jedinog preostalog haškog bjegunca Gorana  Hadžića (53).
“Ne znamo, naravno, što će dalje biti, ali smo  spremni na sve,  kaže za “Večernje novosti” četiri  godine mlađa sestra bivšeg predsjednika  samozvane RSK, koji je u bijegu od srpnja 2004.  godine. I njezina, i kuća u Novom Sadu u kojoj žive   Hadžićeva supruga Živka i sin Srećko, do sada su pretresane u više  navrata i pod stalnom su policijskom prismotrom.
B. O. I.