Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U Ninu proslavljena Gospa od Zečeva

29.05.2011. 22:00
U Ninu proslavljena Gospa od Zečeva


Da štovanje Bogorodice Gospe od Zečeva u Ninu, središnjem marijanskom svetištu u Zadarskoj nadbiskupiji ima duboke korijene, pokazalo se danas prilikom obilježavanja i proslave zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva,  kao podsjetnik na ukazanje iz 1516. godine na mjestu sadašnje crkvice na obližnjem otočiću Zečevo.
Najsvečanije je bilo na središnjem euharistijskom slavlju održanom u ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj ninskoj katedrali Sv. Anselma, koja je  bila pretijesna da među svoje ziđe primi sve vjernike i hodočasnike okupljene u zajedništvu i molitvi.
Dobrodošlicu predvoditelju misnog slavlja poglavaru zadarske nadbiskupije mons. Želimiru Puljiću, braći svećenicima, redovnicama i redovnicima te okupljenom vjernom Božjem narodu na početku je u ime ninske crkve poželio domaćin, dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Šime Kevrić.
 – Dobro nam došli oče nadbiskupe u prvi hrvatski kraljevski grad, u katedralu slavnih ninskih biskupa Teodozija, Grgura, Divnića i još njih 78, koliko ih je ovdje stolovalo do 1827 godine kada je ninska biskupija pripojena Zadarskoj nadbiskupiji te vas molim puna i radosna srca da održite svečanu homiliju u čast Gospe od Zečeva
Mons. Puljić je istaknuo je nemjerljiv doprinos i ulogu Majke Marije u životu svakog vjernika. Posebno je pozvao sve okupljene da se mole u Blaženoj Djevici Mariji Gospi od Zečeva da Gospodin osnaži Svetog Oca Benedikta XVI, koji će boraviti u Apostolskom pohodu Zagrebu i Republici Hrvatskoj u subotu i nedjelju 4 i 5 lipnja ove godine, te će tom prigodom čitavom hrvatskom narodu udijeliti Božji blagoslov.
Blagdansko slavlje svojim je sudjelovanjem uveličao mješoviti župni Katedralni zbor Sv. Marcela, čiji su pučki pjevači pod ravnanjem časne sestre Krešimire Zanki uz himnu ¨Dobra Majko sa Zečeva¨,  izveli i ostale za ovu prigodu tradicionalne napjeve. Okončanjem sve te mise ulicama i trgovima Nina krenula je praćena zvonjavom zvona sa zvonika nepregledna procesija. U pratnji crkvenih barjaka te svetih slika i ostalog sakralnog znamenja od strane u Nin pridošlih župa i bratovština, uz uobičajene liturgijske napjeve i nebeske prošnje članovi ninskog Župnog vijeća odjeveni u bijele albe Ivan Štulić, Boško Bakić, Ivica Jakovčević i Ante Glavan pronijeli su ulicama i trgovima te među zidinama svoga drevnog grada zavjetnim darovima okićeni drveni čudotvorni i znameniti kip Majke Božje, Gospe od Zečeva.