Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vještakinja potvrdila da Šare nije kriv

29.05.2011. 22:00
Vještakinja potvrdila da Šare nije kriv


– Slavko Šare nije sačinjavao blagajničke isplatnice, nije iste numerirao, niti je on te isplatnice predao na knjiženje. Moje je mišljenje da je Olivera Plavšin neovlaštenim i nesavjesnim postupanjem prouzročila nepreglednost poslovnih knjiga Općine Galovac – vještakinja Katica Pehar
Čitanjem nalaza i mišljenja sudske vještakinje za knjigovodstvo i financije, Katice Pehar, danas je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem načelniku općine Galovac Slavku Šari i njegovim suradnicima Marijanu Burčulu i Marinu Ćosi.
Pokazalo se, naime kako je sudska vještakinja detaljno analizirajući navode optužnice potkrijepila detaljnu i iscrpnu obranu koju je Šare tri dana iznosio pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Enka Moković tvrdeći kako niti jedan od spornih putnih naloga i blagajničkih isplatnica nije sačinio niti neopravdano uzeo novac na štetu Općine.
Općina Galovac nije oštećena
– Analizom cjelokupne raspoložive dokumentacije za 2002. godinu, uz najveći oprez u pogledu iskazivanja štete za Općinu Galovac, na način da se za sve isplate za koje postoji ikakva sumnja da su nedokumentirane ili neosnovane, terete optuženici, utvrdila sam da ukupnim postupanjem optuženika Općini Galovac nije pričinjena materijalna šteta, odnosno da je evidentno potraživanje Općine Galovac sopram optuženika po osnovu nedokumentiranih ili neosnovanih isplata, mane od obveza Općine Galovac spram optuženika s osnova naknade za rad po odlukama OV Općine Galovac za 2002. godinu, mišljenje je vještakinje Pehar koja će na slijedećoj raspravi zakazanoj za sredinu lipnja biti i neposredno ispitana.
Vještajinja je za sporno našla jedino isplatu naknade pojedinim osobama za obavljene radove, a za koje isplate nije obračunat porez na dohodak. Tako vještakinja nadalje navodi da su na taj način oštećene Općine i Gradovi u kojima te osobe imaju prebivalište, a iz čega zapravo proizlazi da se Općina Galovac okoristila za navedene iznose. No vještakinja je iznijela mišljenje kako za takvo što nije odgovoran Slavko Šare koji je u to vrijeme obnašao načelničku dužnbost već knjigovotkinja Olivera Plavšin.
Knjigovotkinja prouzročila nepreglednost poslovnih knjiga
– Slavko Šare nije sačinjavao blagajničke isplatnice, nije iste numerirao, niti je on te isplatnice predao na knjiženje. Iz iskaza svjedokinje Olivere Plavšin, proističe da je imenovana sačinjavala blagajničke isplatnice, da je iste numerirala i da je pri tome istim brojevima označila dvije ili više isplatnica. Moje je mišljenje da je Olivera Plavšin neovlaštenim i nesavjesnim postupanjem prouzročila nepreglednost poslovnih knjiga Općine Galovac, zaključuje vještakinja.
Bivše čelnike Općine Galovac optužnica tereti da su u više navrata isplaćivali gotovinu sa žiro računa Općine Galovac, iako za to nije bilo nikakve valjane potrebe i na taj način sebi pribavili znatnu imovinsku korist, oštetivši Općinu za 60.627 kuna.
U optužnici stoji i da su sačinili veći broj neistinitih putnih naloga iako obavljena putovanja nisu bila u službene svrhe, a tereti ih se i za zlouporabu položaja i ovlasti, povredu obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga te krivotvorenje službene isprave.
Suđenje se nastavlja.