Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Predano pet kandidacijskih lista

29.05.2012. 22:00
Predano pet kandidacijskih lista


Prijevremeni izbori za Općinsko vijeće Posedarja održat će se 17. lipnja. Sinoć do ponoći bio je posljednji rok za predaju kandidacijskih lista. Do 20 sati predano je pet kandidacijskih lista, tri stranačke i dvije nezavisne.
Kako neslužbeno doznajemo, nezavisne liste su predali Luka Zubčić iz Islama Latinskog i Marko Brala iz Posedarja. Listu HSP-a dr. Ante Starčević predvodi Ante Klanac, listu HSS-a Željko Brala, a listu HDZ-a Niko Zekić.
Na redovnim lokalnim izborima prije tri godine za posedarsko Općinsko vijeće kandidiralo se čak sedam lista. Apsolutnu većinu je osvojio HDZ sa sedam vijećnika. Nezavisna lista Marka Brale osvojila je pet, a nezavisna lista Rosaria Smojvera jedno vijećničko mjesto.
Do prijevremenih izbora je došlo budući da posedarsko Vijeće nije u zakonskom roku donijelo ni proračun ni odluku o privremenom financiranju te ga je Vlada RH na prijedlog Ministarstva uprave prije četiri mjeseca raspustila. Imenovana je povjerenica Ljiljana Belić, koja je preuzela ovlasti Općinskog vijeća do formiranja novog.
Podsjetimo, krajem prošle godine pri izglasavanju proračuna za 2012. bilo je potrebno sedam glasova “za” iako je na sjednici nazočilo 11 od sveukupno 13 vijećnika. Pet oporbenih, nezavisnih vijećnika s liste Marka Brale, tvrdili su da je bilo nedovoljnih šest ruku “za” a vladajući HDZ da je bilo potrebitih sedam ruku “za”. Na kraju je nakon četiri mjeseca čekanja presudio Upravni sud u Splitu.
Bilo kako bilo, žitelji općine Posedarje (Posedarje, Slivnica, Ždrilo, Vinjerac,  Podgradina, Islam Latinski,  Grgurice), 17. lipnja će birati novo Općinsko vijeće s mandatom od tek 10-ak mjeseci. Naime, redovni izbori su u svibnju 2013.