Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ruski dani u znaku stripa i ilustracije

29.05.2012. 22:00
Ruski dani u znaku stripa i ilustracije


Ovogodišnji “Ruski dani” u organizaciji Odsjeka za ruski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru doveli su u grad Zadar zvijezdu svjetske animacije, renomiranog ruskog umjetnika Alekseja Aleksejeva. On je, naime, bio gost otvorenja manifestacije “Ruski dani” na koju je svratio prije gostovanja u Zagrebu na Festivalu svjetskog animiranog filma “Animafest 2012” te je tako u Zadru premijerno predstavio svoj novi strip i animirane filmove.
Organizatori su i ove godine odradili odličan posao te su potvrdili da manifestacija s tradicijom svake godine može biti bolja te se razvijati u novim smjerovima. Ovogodišnji “Ruski dani” osmišljeni su kao ekskluzivna popularizacija ruskog stripa, ilustracije, animacije i multimedije. U tu svrhu pripremljeno je niz projekcija, radionica, predavanja i predstavljanja.
Prvog dana otvorenja manifestacije, u ponedjeljak u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice uz Aleksejeva je u Zadru boravio i hrvatski umjetnik, akademski slikar i profesor na zagrebačkoj ALU, Darko Bakliža koji je iz slikarskih voda uspješno zaronio i u svijet animacije. Sudjelujući na brojnim festivalima diljem svijeta upoznao je Aleksejeva s kojim uspješno surađuje na projektima. On je brojnim okupljenim studentima i drugoj publici ukratko predstavio svijet animacije, a zatim su imali priliku poslušati Aleksejeva koji je govorio na ruskom. Gosti su izazvali veliko oduševljenje u publici, dok su najzabavniji dio otvaranja bile projekcije Aleksejevih animiranih filmova.
Prvoga dana manifestacije, nešto kasnije, održana je i radionica akademske slikarice, strip autorice i autorice kolumni o sripu Lee Kralj pod nazivom “Artist trading cards”.
Od ove godine manifestacija ima i svoju web stranicu (www.ruskidani.org) na kojoj zainteresirani mogu saznati sve o dosadašnjim manifestacijama, programu, a tu će se naći i rezultati ovogodišnjih likovnih radionica u digitalnoj formi.
Jučer je na programu bilo predavanje Rajka Petkovića “Ruski film: između ideologije i avangarde” te projekcija dokumentarnog filma u SK “Božo Lerotić”.
Danas, s početkom u 13.30 sati na Odsjeku za ruski jezik i književnost bit će održan recital “Doktor Živago: lirska kompozicija” prema prilagodbi Ekatarine Vlahović. Nešto kasnije, u 14 sati, također na Odsjeku na rasporedu je radionica “Ruska kuhinja” pod vodstvom Eugenije Ćuto dok će u večernjim satima, 17.30, u SK “Božo Lerotić” Hana Jurić održati radionicu ilustracije teksta.