Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uvid u geološko bogatstvo zavičaja

29.05.2012. 22:00
Uvid u geološko bogatstvo zavičaja


Vjerujem da će ova Geološka zbirka biti poticaj za stvaranje što više sličnih geoloških zbirki. Na taj način novi će naraštaji upoznati prirodne geološke vrijednosti Hrvatske. Jedino onaj tko dobro poznaje svoju geološku baštinu može je čuvati, istraživati, ponosit se njome, rekao je dr. Halamić


Geološka zbirka, koja prikazuje presjek geološke građe Zadarske županije od permskih sedimenata do najmlađih kvartarnih naslaga, svečano je otvorena u Osnovnoj školi Bartula Kašića u Zadru, jedinoj školi u Hrvatskoj koja ima takvu zbirku.
Zbirka je postavljena na inicijativu prof. Dinka Marina iz Osnovne škole Bartula Kašića. Stalni postav Geološke zbirke otvorio je prof. dr. sc. Josip Kalamić, ravnatelj Hrvatskog geološkog instituta, a jučerašnjoj svečanosti nazočili su Vesna Stojanov, ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića, Vinko Filipić, ravnatelj Agencije za znanost i obrazovanje, i Dražen Vikić-Topić s Instituta “Ruđer Bošković” te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zadru i Grada Zadra.
Katalog
Prof. Dinko Marin, predstavljajući Geološku zbirku, pojasnio je da su za postav izložbe odabrani najreprezentativniji uzorci stijena kako bi učenici dobili uvid u geološko bogatstvo njihova zavičaja, odnosno čitave Zadarske županije. Izrada projektne dokumentacije, terensko istraživanje, uzimanje uzoraka i njihova znanstvena obrada te pisanje brošure koja prati postav trajalo je dvije i pol godine.
– Za izložbu je odabrano 25 uzoraka stijena iz Zadarske županije te 18 uzoraka osnovnih magmatskih i metamorfnih stijena koje nisu pristupne u geološkoj građi naše županije, ali su bitne za temeljno prirodoslovno znanje, kaže Marin, dodajući da su uzorci stijena koji su izloženi u vitrinama u školi popraćeni kratkim tekstualnim opisom.
U Geološku zbirku je postavljena i geološka karta Republike Hrvatske u omjeru 1:300.000 zbog uvida i u regionalnu geološku građu.
– Zbirka je popraćena i brošurom, odnosno katalogom u kojemu su detaljno opisani svi uzorci stijena koji se nalaze u njoj s makro i mikrofotografijama. Unutar kataloga je ukratko prikazana i geološka evolucija prostora Republike Hrvatske i Zadarske županije te kratki prikaz geoloških razdoblja Zemlje i petrologija stijena, pojašnjava Marin, dodajući da je Zbirka svojevrstan udžbenik, priručnik za učenike i ostale pojedince koji žele upoznati geologiju izbliza.
Geologija – izborni predmet
Hrvatski geološki institut i Osnovna škola Bartula Kašića suradnjom na ovom projektu potvrdili su, kako ističe Marin, da je Hrvatska zemlja znanja.
– Ovaj je projekt pokrenuo inicijativu o potrebi stvaranja geoloških zbirki u svim školama u Hrvatskoj. Na taj način nastojat ćemo geologiju vratiti u školske klupe kao izborni predmet. Otvaranje ove Zbirke važan je događaj i to ne samo za školstvo Zadarske županije, već i cijele Hrvatske. Naime, formiranjem ove Geološke zbirke Osnovna škola Bartula Kašića postaje prva škola u Hrvatskoj koja posjeduje takvu zbirku, kaže Marin, zahvaljujući prof. Halamiću što je Hrvatski geološki institut prihvatio besplatno raditi na uspostavi ove Geološke zbirke.
Prof. dr. sc. Josip Halamić, ravnatelj Hrvatskog geološkog instituta, najvećeg istraživačkog instituta u području geoznanosti i geološkog istraživanja u Hrvatskoj, pojasnio je da geološki podaci predstavljaju temelj za rješavanje mnogih projekata od nacionalnog značenja kao što su opskrba pitkom vodom, zaštita voda, izgradnja prometne infrastrukture…
– Vjerujem da će ova Geološka zbirka biti poticaj za stvaranje što više sličnih geoloških zbirki u školama Lijepe Naše. Na taj način novi će naraštaji upoznati prirodne geološke vrijednosti Hrvatske. Jedino onaj tko dobro poznaje svoju geološku baštinu može je čuvati, istraživati, ponosit se njome…, rekao je dr. Halamić, na otvorenju stalnog postava Geološke zbirke u Osnovnoj školi Bartula Kašića u Zadru.
Uz Hrvatski geološki institut koji je besplatno radio na uspostavi Geološke zbirke, realizaciju ovog projekta financijski je pomoglo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Tankerska plovidba Zadar.