Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Večer proze, uz predstavljanje novih članova

29.05.2012. 22:00
Večer proze, uz predstavljanje novih članova


Pred samu završnicu još jedne književne sezone zadarski pisci okupljeni u udrugu “ZaPis” puni su kreativne energije. Svoje uratke predstavili su na još jednoj književnoj večeri u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice pred svojom vjernom publikom. Večer, održana u ponedjeljak navečer, bila je gotovo u potpunosti posvećena prozi, a uz poznata imena “ZaPis”-a predstavila se i najnovija članica Vlatka Basioli koja je prvi puta čitala pred zadarskom publikom.
Uz moderiranje predsjednika “ZaPisa”-a Roberta Nezirovića čitala se proza, i nešto poezije, razgovaralo se o zbirci koja se priprema, književnosti i drugim temama, a u večeri je komentarima interaktivno sudjelovala i publika.
Čitanje je otvorio Ivan Boško Habuš kratkom pričom-komentarom o tome kamo odlaze brodovi nakon što odsluže svoj rok. Duhovito intonirana priča završava zanimljivim komentarom trenutačne hrvatske brodogradilišne trakavice, a Habuš, inače poznatiji kao poeta, predstavio se publici u drugačijem izdanju od onoga na koje su navikli. Valentina Mlađen pročitala je, još uvijek nenaslovljenu priču, mračne tematike koja tematizira “pomaknuta” ljudska stanja i slučaj silovanja. Time je priča koju autorica priprema za buduću zbirku “ZaPis”-a prošla svoje probno čitanje kod publike. Nova članica Vlatka Basioli oduševila je trima kraćim prozama “Krug prijateljstva i ljubavi”, “O bogu, Gremlinima i profesoru Paulskom” te “Negdje blizu baze”. Proze su duhovito intonirane s točno doziranom primjesom groteske i sarkazma, a zadarski pisci dobili su u svoje redove još jednu članicu osebujna stila. Priču “Zobene pahuljice” koja je također kandidat za zbirku čitala je Andreja Malta. Priča koja započinje zdravstvenim problemima, a završava ljubavnim rješenjem koje donose zobene pahuljice nasmijala je publiku kojoj nije zasmetalo malo morbidnog humora. Kako se radi o priči poluistinitog karaktera bilo je još zanimljivije slušati autoričino čitanje. Prozu o muškarcu u krizi srednjih godina, ali kako je naglasio autor nevezanu uz njegovu osobu, čitao je Robert Nezirović. U priči “Promjenjivo oblačno s povremenim padalinama” glavni lik, srednjovječni muškarac, nakon dugo godina susreće svoju bivšu “veliku” ljubav te se konačno oprašta s nekim iluzijama u životu. Večer je završio Mario Padelin i to u duhovitom tonu. Padelin je odlučio napraviti odmak od proze te je za početak pročitao dvije svoje pjesme “Sunčeva krv” i “Rezignacija”, a zatim je publiku nasmijao, doslovno do suza, bizarnom pričom “Drugi korijen iz broja23”. Autor je pojasnio kako je priča apsurdna baš kao i stvarni život, no bez obzira, publika je kući otišla sa smiješkom i zadovoljna još jednom uspješno odslušanom književnom večeri.
ZaPisovci su iskoristili priliku te su najavili i svoju iduću književnu večer u lipnju na kojoj će im u velikom finalu još jedne uspješne sezone gostovati dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2012. godine, Ankica Tomić, sa svojim romanom “Naročito ljeti”.