Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ana Matulić od litre ulja zaradi 500 kuna

Autor: Ante Vidović

29.05.2013. 22:00
Ana Matulić od litre ulja zaradi 500 kuna


Nisam uspjela naći posao u struci. Radila sam samo mjesec dana na zamjeni u školi. Kada živite na otoku i imate puno vremena onda vam, na pamet padnu svakakve ideje. Meni je prije dvije godine pala da proizvodim sapun, priča tridesetogodišnja profesorica talijanskog i francuskog jezika Ana Matulić
Dok većina maslinarskih veterana muku muči kako prodati svoje ulje, mlada i nezaposlena profesorica talijanskog i francuskog jezika iz Pašmana pronašla je način kako od jedne litre zaraditi od 400 do 500 kuna. Tridesetogodišnji Ana Matulić od očeva maslinova ulja proizvodi sapun s dodatkom biljnih trava. Od litre maslinova ulja proizvede od trinaest do osamnaest sapuna koje prodaje po cijeni od 30 kuna. Kad se sve zbroji i pomnoži dođe se do brojke koja za mnoge maslinare spada u sferu znanstvene fantastike.
 Stara receptura u novom ruhu
Ana Matulić nije otkrila ništa novo. Naše bake oduvijek su pravile sapun od maslinova ulja. Bio je to grubi smeđi sapun koji su one koristili za ručno pranje odjeće i posteljine. Prije se u kućama nije ništa bacalo, kao danas. Tako se sapun dobivao kuhanjem taloga od maslinova ulja i njegovim miješanjem s kristalnom sodom koja se u kućanstvu koristila za pranje maštela i drugog poljoprivrednog posuđa. Ana je iskoristila staru osnovu i upakirala je u nove ideje kako bi je prilagodila današnjim trendovima. Na taj način maslinovom ulju je dodala novu vrijednost. Stara priča o čijoj potrebi svi «trube», ali malo je onih koji poduzimaju konkretne korake i nešto stvarno rade, poput naše poduzetne pašmanke.
– Nisam uspjela naći posao u struci. Radila sam samo mjesec dana na zamjeni u školi. Kada živite na otoku i imate puno vremena onda vam, na pamet padnu svakakve ideje. Meni je prije dvije godine pala da proizvodim sapun, priča Ana Matulić te pojašnjava sam proces proizvodnje.
– Baza je domaće maslinovo ulje i on je jedina masnoća u sapunu. Moj otac ima 250 stabala maslina i ulje je njegova. Ulje zagrijem na 35 stupnjeva Celzijevih. To je temperatura na kojoj ulje ne gubi na svojoj kvaliteti. U zagrijano ulje dodajem natrijev hidroksid, ljekovite trave s otoka i eterična ulja. Sve ulijevam u silikonske kalupe gdje stoje dva dana, a nakon toga se sapun suši tri tjedna.
 Internetska prodaja
Danas proizvodi tisuću sapuna godišnje i sve bez problema proda. Glavni izvor prodaje je turizam, kada stranci jednostavno polude za mirisom i kvalitetom njenog sapuna. Najnoviji primjer su prvi ugljanski Dani maslinova ulja održanih i vili Stari dvori u Ugljanu gdje je Ana Matulić sudjelovala kao izlagač. Francuskinje se nisu mogle jednostavno odlijepiti od njenih sapuna. Rezultat je da su ih razgrabile kao da su se prodavali na najpovoljnijoj rasprodaji i, naravno, ponijeli ih kući u Francusku. Nije turizam jedini prodajni kanal naše poduzetne Pašmanke. Za širenje tržišta nije ju zaustavila izoliranost otoka od kopna. Ona koristi internet za reklamu svoga sapuna, pa su tako već počele stizati narudžbe i iz drugih krajeva Hrvatske. Kaže da za sada na sapunu zaradi pola prosječne hrvatske plaće. Drugu polovicu zaradi kao turistički vodič gdje konačno ima priliku upotrijebiti stečeno znanje. Razmišlja o tome da poveća proizvodnju sapuna i otvori obrt pri čemu planira koristiti poticajna sredstva za samozapošljavanje.