Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Biograđanke se štapovima služe kao da su Norvežanke

29.05.2017. 22:00
Biograđanke se štapovima služe kao da su Norvežanke


U sklopu zajedničke građanske akcije Udruge matice umirovljenika Biograd na Moru i Gradskog društva Crvenog križa, održana je akcija “Korak za radost” namijenjena osobama treće životne dobi. Akcija je financirana sredstvima Zaklade Kajo Dadić i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz programsko područje Građanske akcije “Naš doprinos zajednici”. Vrijednost projekta je 13.000 kuna, kaže voditeljica projekta Franka Troskot, ravnateljica biogradskog Crvenog križa.
Građanska akcija se provodila na biogradskoj rivi kroz osmišljeni sportsko-rekreativni, kreativni, savjetodavni i kulturno-zabavni program.
– Osnovna aktivnost prezentacije je učenje nordijskog hodanja, odnosno rekreativnog hodanja sa štapovima, edukativna utrka za one koji žele sudjelovati, besplatno mjerenje tlaka i druženje, te razmjena iskustava uz zahvalni obrok za sve sudionike, kaže Troskot.
Veliki odaziv ovoj akciji najbolje potvrđuje zanimanje za ponuđene aktivnosti, jer se na mulu ispred hotela Ilirija okupio impozantan broj sudionika, uglavnom žena.
– Sudionice akcije koje su već od ranije prošle svojevrsnu obuku nordijskog hodanja i “baratanja” nordijskim štapovima, zdušno su pomagale početnicima. Potom su sudjelovale u natjecanju dakako u brzom hodanju, ističe Troskot.
Za prva tri mjesta bili su osigurani pehari, a svi sudionici dobili su i zahvalnice, te je sve imalo edukativni, natjecateljski ali i zabavni karakter. Realizaciju ovog programa pomogli su komunalna tvrtka Bošana koja je ustupila stolove, klupe i suncobrane, kao i hotelska kuća Ilirija.
– Obukom o nordijskom hodanju i natjecanjem želimo također uključiti osobe treće životne dobi u svakodnevni život zajednice, reći će Troskot.
Opći cilj akcije organizirano druženje prilagođeno interesima i potrebama osoba treće životne dobi na području djelovanja Udruge doprinijeti smanjenju socijalne isključenosti, osamljenosti, osjećaja manje vrijednosti te poboljšanju opće zdravstvene slike korisnika.