Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Po aparatić za zube u Zagreb

29.05.2017. 22:00
Po aparatić za zube u Zagreb


Do kada će djeca iz Zadra koja imaju potrebu za ortodontskim aparatićem putovati u Zagreb kako bi dobila zdravstvenu uslugu koja im po zakonu pripada, nitko još sa sigurnošću ne može reći. Problem je nastao prije pet mjeseci nakon što je ortodontica dr. Pjetra Karlović dala otkaz u Domu zdravlja Zadarske županije i otišla raditi u zagrebački KB Dubrava. Djeci koja su ostala bez ortodonta HZZO plaća putne troškove, a ortodontsku uslugu mogu dobiti u devet ugovorenih ambulanti. No, na put s djecom moraju i roditelji, odnosno pratitelji, a kontrole su prilično česte.
Dom zdravlja Zadarske županije nedavno je raspisao natječaj za to upražnjeno radno mjesto, ali im se nitko nije javio, a HZZO još uvijek nije u razmatranje uzeo zahtjev jedne privatne ortodontice koja je iskazala interes za sklapanje ugovora.
U tijeku je natječaj Doma zdravlja za devet novih specijalizacija, ali među njima nema one za ortodonta već šest za opću medicinu, dvije za pedijatra i jedna za ginekologa.
– Nismo mogli raspisati specijalizaciju za ortodonta jer ih ima dovoljno na području Hrvatske. Nisu ravnomjerno raspoređeni, no mi tu ne možemo ništa. Nadamo se da će HZZO uskoro raspisati natječaj i sklopiti ugovor s ortodonticom u Zadru, dr. Anitom Kranjčević Bubica, kaže Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije gdje ortodonticu nisu uspjeli zadržati ni usprkos činjenici da ona nije odradila zakonski rok nakon specijalizacije u toj ustanovi. Trošak koji je iza nje ostao, u iznosu od 350 tisuća kuna, podmirit će KB Dubrava.
– Uplatili su nam već pet rata, a posljednja stiže na naplatu polovinom lipnja. No, taj novac mi smo dužni vratiti HZZO-u. To je samo procedura. Nama i dalje nedostaje ortodont, kaže Bek.
Zadarska djeca bez ortodonta su ostala i 2009. godine kada je dr. Sanja Visković otišla u mirovinu. Roditeljima djece kojima je bio potreban aparatić nudile su se dvije mogućnosti – upis na liste čekanja u drugim gradovima s izgledima da dođu na red za dulje od godine dana ili odlazak u privatne ambulante gdje je za ortodontski aparatić trebalo izdvojiti oko 14.000 kuna. Zbog tog problema obraćali su se i pravobraniteljici za djecu pozivajući se na kršenje konvencija o pravima djeteta. Problem se ubrzo riješio, no očito ne i trajno.