Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kreću ljetni zd – kult festivali!

Autor: Goran Bujić

29.06.2009. 22:00
Kreću ljetni zd – kult festivali!


Premijera 30. lipnja 2009., ujedno je i otvaranje 15. zadarskog kazališnog ljeta (21:30h, Dvorište Providurove palače), dok su slijedeće izvedbe: 01. i 02. srpnja u 21:30h, Dvorište Providurove palače. Komediju “Nije bila peta, bila je deveta” potpisuju Aldo Nicolai – Mirko Šatalić, redatelj je Mirko Šatalić, a ostali dio ansambla slijedeći: Scenografija: Darko Petković; Kostimografija: Marija Šarić Ban; Dizajn svjetla: Ivo Nižić; Glazba: Mladen Baučić- Baucho; Izrada scenografije i rekvizita: John Čolak; Izrada kostima: Vernarda Stipaničev. Uloge tumače: Tamara  Šoletić (Eva), Hrvoje Zalar (Mario), Mirko Šatalić (Bruno), Mladen Baučić- Baucho (ulični svirač) i Josipa Zubak (medicinska sestra; konobarica). Inspicijent je Igor Kunštek.
Suvremeni talijanski dramatičar Aldo Nicolai autor je tridesetak kazališnih i televizijskih djela, koja se osim u njegovoj domovini prikazuju i u drugim europskim zemljama. Jedno od najuspješnijih Nicolaievih komediografskih ostvarenja NIJE BILA PETA, BILA JE DEVETA duhovito je i zabavno djelo kojem uz ležeran dijalog dolazi do punog izražaja i autorov naglašeni smisao za crni humor i paradoksalne situacije. Poslije praizvedbe u Heidelbergu ova je komedija prikazana s mnogo uspjeha u Italiji, zatim u Parizu, gdje je u Theatru des Nouveates doživjela više od 300 izvedbi, pa u Berlinu, Beču i mnogim drugim europskim gradovima.
Dramski prvak HKK Zadar Mirko Šatalić, kojemu je ovo druga režija u matičnom kazalištu, nadopisao je i prilagodio Nikolaiev tekst današnjem vremenu te u priču uvodi dva nova lica-saksofonistu i medicinsku sestru koji daju novu dinamičnost ovom dramskom tekstu. Šatalićev vodvilj neodoljivo podsjeća na talijanske komedije sedamdesetih godina prošlog stoljeća koje su punile kino dvorane i s ove strane Jadrana, a u kojima su briljirali velikani europske kinematografije kao što su Lino Banfi, Edwige Fenech, Alvaro Vitali i mnogi drugi.