Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prijetio skokom s desetog kata ako ne dobije novac za kockanje

Autor: Suzana Bandić

29.06.2009. 22:00
Prijetio skokom s desetog kata ako ne dobije novac za kockanje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vapaji majke suicidnog i nasilnog ovisnika o kockanju da joj sina hospitaliziraju i liječe, jučer su pali u vodu. S Odjela psihijatrije je uz lijekove pušten kući


Zadarskoj je policiji majka 19-godišnjaka u utorak oko 12 sati prijavila da joj se sin zatvorio u njihovom podstanarskom stanu u jednom od pet nebodera u Ulici Andrije Hebranga te da prijeti kako će se baciti s desetog kata.
Policajci su u nekoliko minuta došli na mjesto događaja gdje su rastrojenog mladića zatekli kako sjedi na rubu balkona s jednom nogom preko ograde, prijeteći kako će skočiti ukoliko netko pokuša ući u stan. Policajci, njegova majka i članice Udruge “Nada”, koje je nesretna majka pozvala u pomoć, uspjeli su ga nakon desetak minuta odgovoriti. Nakon obavijesnog razgovora u Prvoj policijskoj postaji, mladić je prevezen na Odjel zadarske psihijatrije.
Ovisan o kockanju
Majka, koju smo zatekli u dvorištu ispred nebodera u kojem stanuju, kazala je kako njezina agonija traje već pune četiri godine.
– Moj sin je ovisan o kocki još otkako je krenuo u srednju šklolu. Novce koje sam mu davala za marendu trošio je na aparatima za igre na sreću. Još od tada bezuspješno vodim bitku s njegovom ovisnošću i nema vrata na koja nisam zakucala. Osjećam se usamljeno. Sama sam u svemu – rekla je nesretna majka dodajući kako ni sama više ne zna koliko je puta slučaj prijavljivala policiji, a u dva navrata sin joj je bio i prekršajno kažnjavan te osuđivan na zatvorsku kaznu od po 15 dana.
– Nakon što bi izašao iz zatvora, sve bi se odmah vraćalo na staro. To na njega niti malo nije utjecalo niti je on izvukao ikakvu pouku – ispričala je majka, napominjući kako je posljednju kaznu izdržavao u travnju ove godine te da je tom prilikom bio podvrgnut i psihijatrijskom vještačenju. Prema njezinoj priči, vještačenjem je utvrđeno da ima poremećaj ponašanja i osobnosti te da je ovisan o kocki. Prilikom izricanja zatvorske kazne, sutkinja Nedjeljka Dereta izrekla mu je i zaštitnu mjeru psihosocijalnog tretmana, koja bi se trebala provoditi od jednog do šest mjeseci u Obiteljskom savjetovalištu Nadbiskupije zadarske.
– Na žalost, to je samo slovo na papiru, jer on dobrovoljno u savjetovalište ne želi ići, a ja ga ne mogu natjerati. Iako mi policija maksimalno izlazi u susret kad god ih pozovem, ni oni ga ne mogu prisiliti da se liječi – bespomoćno je sliježući ramenima ispričala nesretna žena dodajući kako sve svoje nade ulaže u liječnike te da smatra kako bi ga trebali hospitalizirati obzirom da je nasilan prema njoj, a i suicidan.
Pušten uz lijekove
Inače, kako je rekla, suprug joj je na brodu, a kćerka živi u inozemstvu, tako da nema ni obiteljsku pomoć. U teškim krizama podršku joj pružaju članice Udruge “Nada”. Njima se obratila još prošle godine iako joj sin nije ovisnik jer, kako je kazala, nema kome drugom. Posljednje četiri godine svakodnevica joj se svodi na prepirke sa sinom koji bezobzirno od nje traži i po nekoliko puta na dan veće svote novca. Ukoliko mu novac ne priskrbi, mora trpiti njegovo vrijeđanje, omalovažavanje pa čak i prijetnje. Ponekad, kako je ispričala, u stanjima očaja besciljno luta uokolo jer se boji suočiti sa sinom. Nije joj nepoznanica ni da joj u nedostatku novca odnese komad namještaja iz stana i proda ga.
– Samo se nadam da će konačno netko čuti moje vapaje upomoć, a trenutačno ne mogu ni zamisliti što će se dogoditi ukoliko ga danas vrate kući – zaključila je.
Kako doznajemo, nakon pregleda na Psihijatrijskom odjelu, mladić je uz terapiju lijekovima otpušten kući.