Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Litoralizacija kvarnerskog otočnog prostora

Autor: Ante Rogić

29.06.2010. 22:00
Litoralizacija kvarnerskog otočnog prostora

Foto: Adam VIDAS



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije Roberta Lončarića, prof. Disertaciju pod naslovom “Litoralizacija kvarnerskog otočnog prostora – hidrogeografska osnova” Lončarić je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Martin Glamuzina, prof. dr. sc. Damir Magaš i prof. dr. sc. Ognjen Bonacci.
U svojoj ocjeni mentor dr. sc. Damir Magaš piše: Doktorski rad Litoralizacija kvarnerskoga otočnog prostora – hidrogeografska osnova Roberta Lončarića, sveobuhvatna je geografska znanstvena rasprava o povezanosti i meduutjecajima hidrogeografske osnove, litoralizacijskih procesa i zbivanja u prostornom kompleksu kvarnerskih otoka. Autor je iznio korisnu, djelomično i iscrpnu i temeljitu sintezu hidroloških, hidrografskih i hidrogeografskih obilježja kvarnerskih otoka u korelaciji i s aspekta složenog procesa litoralizacije, uključivši i historijsko-geografsko i regionalno-geografsko razmatranje, te time ostvario zadovoljavajući izvoran doprinos znanstvenom poznavanju niza uzročno-posljedičnih geografski relevantnih prostornih zbivanja na primjeru složenog meduutjecaja vodnih resursa i procesa litoralizacije ovog dijela hrvatskih otoka.
Rad je teorijski i metodološki dostatno utemeljen, a tema je obrađena u skladu s načelima znanstveno-istraživačkog geografskog pristupa u raspravljanju i interpretiranju građe. Izvorno promišljena razmatranja u okviru analitičkog procesa, dovela su do sintetskih rezultata koji pridonose poznavanju i daljnjem proučavanju relevantnih prostomih procesa u sprezi s hidrogeografskom osnovom, što je važno za ukupnu geografsku spoznaju i stvaranje koncepata za odgovarajući održivi razvoj ovoga otočja.
Slijedom navedenog, unatoč određenim manjim propustima, nepreciznostima i činjenici da se u razmatranju navedene građe mjestimično moglo još dublje zaći u znanstveno-istraživačkom smislu, tako da korištena literatura bude još jači poticaj novim spozrajama, pozitivno ocjenjujem predloženi doktorski rad uz napomenu da doprinosi znanstvenom proučavanju procesa litoralizacije kvarnerskih otoka s općeg geografskog i, napose, hidrogeografskog, te historijsko-geografskog, regionalno-geografskog, odnosno sociogeografskog aspekta.”
Robert Lončarić znanstveni je novak na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru.