Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Napao vozača hitne, zabio se autom u Dom zdravlja pa zapalio auto

Autor: Suzana Bandić

29.06.2010. 22:00
Napao vozača hitne, zabio se autom u Dom zdravlja pa zapalio auto

Foto: Filip BRALA



Nakon što je fizički nasrnuo na vozača Hitne pomoći, 37-godišnjak se svojim vozilom zaletio u staklena vrata biogradskog Doma zdravlja i potom nekoliko ulica dalje zapalio automobil
Nezadovoljan uslugom i tretmanom dežurnih liječnika prema bolesnoj majci 37-godišnji je Biograđanin Josip Došen jučer oko 14 sati na tri biogradske lokacije svojim sumještanima i turistima priredio scene kakve se mogu vidjeti u akcijskim filmovima.
Došen se najprije sukobio s vozačem Hitne pomoći biogradskog Doma zdravlja ispred obiteljske kuće njegove majke na Putu Solina, dok su joj dežurni liječnik i medicinska sestra pružali pomoć. Na ulici je vozaču uputio niz pogrdnih riječi i psovki zahtijevajući od njega da mu majku odveze u bolnicu. Kad mu je ovaj odgovorio da o tome odlučuju liječnici, dobacio mu je kako onda tim vozilom više neće nikoga voziti te mu je krenuo oteti ključ. Vozač se suprotstavio, a u naguravanju mu je Došen na nekoliko mjesta rasparao majicu. Nakon što je liječnički tim izišao iz kuće Došenove majke vozač se uspio othrvati te su sjeli u vozilo i odvezli se u Dom zdravlja. Međutim, Došen ni tada nije odustao već je ljutit zbog situacije koja se nije odvijala kako je on to zamislio, neregistriranim ford fiestom krenuo je za njima. Kako ih pred Domom zdravlja nije zatekao, uhvatio je zalet te se preko rampe za invalide uspeo i zabio u staklena vrata ambulante za hitni prijem. Srećom, u tom trenutku unutra nije bilo pacijenata, no medicinska sestra koja se umalo našla pod kotačima vozila, doživjela je šok koji će, kako je kazala, pamtiti dok je živa.
– Bila sam sama u ambulanti i krenula sam prema vratima prostorije odmah do staklenih vrata. Odjednom se samo začuo prasak, a debelo staklo počelo se lomiti i padati na sve strane. Tik uz moju nogu zaustavio se crveni automobil, a iz njega je izlazio meni nepoznat muškarac. Uplašila sam se kao nikad u životu jer nisam znala što mu je na umu, je li naoružan i što dalje planira učiniti. Pobjegla sam u susjednu prostoriju, sakrila se iza radnog stola i nekako mobitelom uspjela nazvati policiju – još vidno pod šokom ispričala je Nikolina Šarić, medicinska sestra koja se zatekla u ambulanti koju je Došen izabrao kao metu na kojoj će iskaliti svoje nezadovoljstvo. Čula je, kaže, samo da nešto viče, no od straha nije uspjela razabrati što je govorio niti zašto je to učinio. Tek kad se udaljio ohrabrila se i izišla iza radnog stola, a nedugo zatim došla je i policija. Kasnije je od kolega, policajaca i mještana čula o kome je riječ i što ga je na taj suludi čin navelo.
– Srećom u tom trenutku u ambulanti nije bilo pacijenata, jer da je, sigurno bi netko nastradao. On je u ambulantu ušao više od metar svojim vozilom, a ja ga nisam primijetila jer je staklo zasjenjeno – prisjeća se Nikolina, koja je jučer zbog proživljenog stresa ranije napustila svoje radno mjesto.
Nakon naleta u ambulantu Došen je nastavio svoj suludi pohod nedaleko od obiteljske kuće gdje je fordom naletio na šljunčanu prepreku preko prometnice na kojoj se odvijaju građevinski radovi. Na očigled desetak radnika on je nekoliko minuta bijesan kružio oko “nasukanog” automobila psujući i vičući, da bi potom, kako su nam ispričali radnici, izvadio upaljač i potpalio sjedalo. Vatra je vrlo brzo zahvatila cijelo vozilo koje je do dolaska vatrogasaca u potpunosti izgorjelo. Svega nekoliko metara dalje policija je zaustavila Došena i prepratila ga u prostorije Policijske postaje Biograd na kriminalističko istraživanje.
Nedugo nakon identifikacije Došen je prevezen na Odjel psihijatrije Opće bolnice u Zadru s obzirom da je invalid iz Domovinskog rata s dijagnosticiranim težim oblikom PTSP-a.