Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatski rukometni reprezentativaci došli podržati gospodarstvenike

29.06.2012. 22:00
Hrvatski rukometni reprezentativaci došli podržati gospodarstvenike


Upravo kako je i bilo najavljeno, na rivi s najljepšim zalaskom sunca na svijetu u petak je sudjelovalo dvadesetak tvrtki iz Zadarske županije i preko 100 iz drugih krajeva Hrvatske


Tradicionalna akcija Hrvatske gospodarske komore koja nosi naziv “Kupujmo hrvatsko” organizirana je po deveti put na zadarskoj rivi (Obala kralja Petra Krešimira IV) gdje su u petak, 29. lipnja, svoje proizvode po promotivnim cijenama prodavali i kupcima predstavili brojni domaći proizvođači.
Riječ je o nacionalnom projektu Hrvatske gospodarske komore pokrenutom još prije 12 godina s ciljem promicanja kvalitetnih hrvatskih proizvoda, a koji iz godine u godinu pod svoje okrilje privlači sve veći broj hrvatskih tvrtki.
Denis Ikić, tajnik Županijske komore Zadar Hrvatske gospodarske komore, istaknuo je kako je projekt iz godine u godinu mjenjao imena i slogane, no da je njegova bit ostala ista – promicanjem kvalitetnih hrvatskih proizvoda razvijati hrvatsko gospodarstvo, štititi radna mjesta u zemlji, osigurati isplatu mirovina te prosperitet budućih naraštaja.
Upravo kako je i bilo najavljeno, na rivi s najljepšim zalaskom sunca na svijetu u petak je sudjelovalo dvadesetak tvrtki iz Zadarske županije i preko 100 iz drugih krajeva Hrvatske.
Također već tradicionalno, akciji “Kupujmo hrvatsko” pridružila se i akcija “Vrijedne ruke” čiji cilj je promoviranje marljivih ljudi koji svojim umijećem i znanjem proizvode ekološke proizvode, suvenire, rukotvorine i tradicijske proizvode u malim obrtima, zadrugama i obiteljskim gospodarstvima kao i plasiranje njihovih proizvoda na tržište.
– Drugi put u okviru ove akcije promoviramo i akciju Vrijedne ruke, a prošle godine izdali smo i promotivni katalog sa 40 izvornih hrvatskih proizvoda nastalih u obiteljskim radionicama i obrtima koji su do nedavno bili skriveni od javnosti – rekao je Ikić osvrnuvši se na 18. listopad 1997. godine kada je po prvi put ova akcija organizirana u Zadru i to na Narodnom trgu. Istaknuo je kako je tada pokrenuto i vizualno označavanje proizvoda s dva znaka pod nazivima “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko”. Prvi proizvod koji je ovjenčan znakom “Izvorno Hrvatsko” bio je sada već nadaleko poznat sok Amarena zadarske Maraske.
– Danas imamo čak 236 proizvoda koji nose znak “Hrvatska kvaliteta” ,a 116 “Izvorno hrvatsko”. To su izvorni autohtoni hrvatski proizvodi nastali kao plod našeg podneblja i njih nigdje drugdje nema – zaključio je Ikić.
Osim na rivi i Narodnom trgu ova akcija održavala se i na Poljani pape Ivana Pavla II., a svake godine sve više je zainteresiranih za izlaganje svojih proizvoda upravo u Zadru iako se akcija provodi u 15-ak hrvatskih gradova.
– Ovo je zaista jedna hvalevrijedna akcija za naše proizvođače. Sve protječe u najboljem redu i na zadovoljstvo kako izlagača, tako i onih koji su došli pronaći ponešto za sebe – rekao je Dario Jurin, predsjednik Županijske komore.
Iznenađenje ovogodišnje manifestacije bio je dolazak hrvatskih rukometnih reprezentativaca koji zbog treninga ovih dana borave u Zadru.
– Dečki su se odazvali ovoj akciji što nam je zaista drago. Osim rukometaša svoj dolazak najavili su i direktor KK Zadar Branko Skroče, kapetan momčadi Ive Ivanov, Marko Banić i rok Stipčević te brojni drugi koji su svaki na svoj način zapravo svojevrsni hrvatski proizvodi jer promoviraju Hrvatsku bilo da igraju za reprezentaciju, domaće ili pak strane klubove – zaključio je Jurin.


Rukotvorine vrijednih Miholjčanki




– Naša udruga Prapuška broji oko 15 aktivnh članova koji izrađuju unikate. Primarno nam je ručno tkanje na tkalačkom stanu, a poznati smo i po našim ružama od svile, unikatnoj bižuteriji i ostalim ručnim radovima – ponosno je ispričala predsjednica udruge iz Donjeg Miholjca Gordana Berndhard dodajući kako prvi put izlažu svoje proizvode u Zadru, no da joj je posebno drago bilo doći u naš grad jer je nekoć i sama tu živjela te je vežu lijepe uspomene. Naglasila je kako je cilj njihove udruge otrgnuti iz zaborava neke stare zanate i običaje te potaknuti potaknuti članove da svojim vrijednim rukama stvaraju ukrasno-uporabne predmete prilagođene današnjem stilu i načinu života.