17 °C
Online izdanje
Petak, 26.svibnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Talijanska veleposlanica jučer boravila u Zadru
Piše: Ante Rogić
Foto: Vedran SITNICA
Emanuela D'Allesandro, talijanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj prvi put je u našem gradu

U Zadru je jučer boravila Emanuela D'Allesandro, talijanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj. U prvom boravku u našem gradu posjetila je Sveučilište u Zadru, a potom je u Zajednici Talijana u Zadru upriličen susret kojem su prisustvovali talijanska konzulica u Splitu Paola Cogliandro, predsjednik izvršnog odbora Talijanske Unije Maurizio Tremul, Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru, dogradonačelnik Grada Zadra dr. Dražen Grgurović i Anita Martinović iz Odjela za međunarodnu suradnju Grada Zadra.

Rina Villani podsjetila je kako je Zajednica Talijana u Zadru otvorena 1991., nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti, zahvaljujući jednoj manjoj grupi ljudi. Danas broji više od 500 aktivnih članova i više od 100 članova simpatizera. Istaknula je aktivnosti koje se odvijaju unutar Zajednice, od tečajeva talijanskog za djecu i odrasle, preko kazališne radionice, zbora i tečaja slikarstva.

- Naš je zadatak sačuvati izvorni talijanski identitet, jezik i talijansku kulturu u gradu u kojem odiše mletačka kultura. Zadar je kao grad često bio podcijenjen, grad koji zaslužuje biti glavnim gradom regije. U tom kontekstu Zajednica Talijana će imati važnu ulogu u obogaćivanju njegovog kulturnog identiteta, kazala je Villani najavivši potom otvaranje talijanskog vrtića u Zadru.

- Vrtić koji se otvara u rujnu bit će prva predškolska talijanska institucija nakon 1953. kada su sve talijanske škole na ovim područjima zatvorene. Svi koji u Zadru očekuju otvaranje ovog vrtića već deset godina, očekuju jedan izvrstan vrtić kakav će i biti, kazala je Rina Villani.

Emanuela D'Alessandro osvrćući se na prostore Zajednice Talijana kzala je kako je riječ o jednom prekrasnom mjestu, bogatom aktivnostima.

- No, nije samo riječ o lijepom mjestu, već i velikom broju članova i brojnim aktivnostima. Prenosim podršku talijanske vlasti svim zajednicama, pa tako i ovoj u Zadru. Ministarstvo vanjskih poslova svake godine podupire desetke projekata, financira i vidi rađanje projekata, a zatim i realizaciju. Sigurna sam da ćemo na vrijeme uspjeti realizirati ovaj projekt vrtića u Zadru. To je jedno bogatstvo koje se nudi svima, kazala je talijanska veleposlanica u RH.

U ime Grada Zadra sve okupljene je pozdravio dogradonačelnik Grgurović kazavši kako se nada da će Zadar ponovno biti prvo mjesto suradnje ove dvije obale.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr