Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Talijanska veleposlanica jučer boravila u Zadru

29.06.2012. 22:00
Talijanska veleposlanica jučer boravila u Zadru


U Zadru je jučer boravila Emanuela D’Allesandro, talijanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj. U prvom boravku u našem gradu posjetila je Sveučilište u Zadru, a potom je u Zajednici Talijana u Zadru upriličen susret kojem su prisustvovali talijanska konzulica u Splitu Paola Cogliandro, predsjednik izvršnog odbora Talijanske Unije Maurizio Tremul, Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru, dogradonačelnik Grada Zadra dr. Dražen Grgurović i Anita Martinović iz Odjela za međunarodnu suradnju Grada Zadra.
Rina Villani podsjetila je kako je Zajednica Talijana u Zadru otvorena 1991., nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti, zahvaljujući jednoj manjoj grupi ljudi. Danas broji više od 500 aktivnih članova i više od 100 članova simpatizera. Istaknula je aktivnosti koje se odvijaju unutar Zajednice, od tečajeva talijanskog za djecu i odrasle, preko kazališne radionice, zbora i tečaja slikarstva.
– Naš je zadatak sačuvati izvorni talijanski identitet, jezik i talijansku kulturu u gradu u kojem odiše mletačka kultura. Zadar je kao grad često bio podcijenjen, grad koji zaslužuje biti glavnim gradom regije. U tom kontekstu Zajednica Talijana će imati važnu ulogu u obogaćivanju njegovog kulturnog identiteta, kazala je Villani najavivši potom otvaranje talijanskog vrtića u Zadru.
– Vrtić koji se otvara u rujnu bit će prva predškolska talijanska institucija nakon 1953. kada su sve talijanske škole na ovim područjima zatvorene. Svi koji u Zadru očekuju otvaranje ovog vrtića već deset godina, očekuju jedan izvrstan vrtić kakav će i biti, kazala je Rina Villani.
Emanuela D’Alessandro osvrćući se na prostore Zajednice Talijana kzala je kako je riječ o jednom prekrasnom mjestu, bogatom aktivnostima.
– No, nije samo riječ o lijepom mjestu, već i velikom broju članova i brojnim aktivnostima. Prenosim podršku talijanske vlasti svim zajednicama, pa tako i ovoj u Zadru. Ministarstvo vanjskih poslova svake godine podupire desetke projekata, financira i vidi rađanje projekata, a zatim i realizaciju. Sigurna sam da ćemo na vrijeme uspjeti realizirati ovaj projekt vrtića u Zadru. To je jedno bogatstvo koje se nudi svima, kazala je talijanska veleposlanica u RH.
U ime Grada Zadra sve okupljene je pozdravio dogradonačelnik Grgurović kazavši kako se nada da će Zadar ponovno biti prvo mjesto suradnje ove dvije obale.