Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Upoznavanje sa životom Roma

29.06.2012. 22:00
Upoznavanje sa životom Roma


Izložba je odlično prihvaćena od sedamdesetak posjetitelja koji su sa velikim zadovoljstvom pratili i razgledavali postav tijekom otvorenja


U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu postavljena je izložba fotografija prof. dr. sc. Jaroslava Balvina iz Češke Republike koja govori o životu Roma. Poticaj za ovu izložbu dao je prof. dr. sc. Zvonimir Kotarac, umirovljeni viši stručni savjetnik za umjetničke škole pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te osnivač i predsjednik Udruge hrvatsko-češkog prijateljstva i Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava Muška Družba.
– Prije nekoliko godina sudjelovao sam na UNESCO-vom skupu na kojem se govorilo o položaju Roma u Bratislavi. Na skupu sam upoznao jednog od izlagača prof. dr. sc. Jaroslava Balvina, inače profesora na sveučilištu i stručnjaka za andragogiju te romologiju. Supruga mu je Romkinja koja je također doktorirala iz područja romologije i koordinatorica je pri Vladi za projekte i programe Roma i nacionalnih manjina.
Budući da su ljetovali kod mene na Otoku Ugljanu, pokazalo se mogućim njihovo sudjelovanje u kulturnim projektima koje organizira tijekom ljeta Pučko učilište. Ovo je postalo osobito aktualno nakon “slučaja” Škabrnja gdje su Romi bili grubo istjerani iz mjesta i to sa svoje zemlje. Profesor Balvin inače se bavi i fotografijom pa je bilo moguće postaviti izložbu njegovih radova koji govore o životu Roma, kazao nam je prof. Kotarac te istaknuo:
Projektu su se pridružili i slovački slikar Tomaš Turzak, asistent pedagogije na katedri Pedagoškog fakulteta u gradu Nitra. Na taj način je nastala osnovna koncepcije izložbe. Da bi, međutim, izložba bila prihvatljivija za turiste i mještane otoka, u program je pozvana da sudjeluje profesorica pjevanja sopranistica Vesna Coufal Jaić iz Osijeka te pijanistica Sandra Mikulandra Tutavac također iz Osijeka. Osim njih u programu je sudjelovao i Željko Karavida koji je govorio o fotografiji jer je i izložba, upravo posljedica fotografskog pogleda na problem Roma, kaže Zvonimir Kotarac, koji je ustvrdio i da je izložba odlično prihvaćena od sedamdesetak posjetitelja koji su sa velikim zadovoljstvom pratili i razgledavali postav tijekom otvorenja.
Dogovoreno je da se slična izložba radova postavi ove godine u Zadru te ujedno organizira savjetovanje o problemu nacionalnih manjina, osobito Roma, koju je podržao Marijen Gubina autor knjige “260 dana” i predsjednik Udruge prijatelji manjina.
Izložba u PUO Dom na žalu može se pogledati još desetak dana.